Lego Spektakel, Dag van de Korte Film en lelijke kersttruien

Stripkerstkaarten maken doe je zo.
Stripkerstkaarten maken doe je zo. Foto Meermanno Museum

Het is weer vrijdag, de week is weer voorbij. Nou, bijna dan. In deze laatste paar uur kun je je voorbereiden op een dol programma van nrc.nl: zo is er een Lego Spektakel in Kerkrade, kun je naar de Dag van de Korte Film en kunnen alle kersttruifans naar 90’s Now.

GAAN // Lelijkekersttruienfeestje in de Melkweg

vrijdag 20 december, 00.00u, 12 euro
Er is ooit iemand geweest die het concept van de kersttrui een goed idee vond. “Iets met rendieren en sneeuw in pixelachtige stiksels!”, zal er wel iemand geroepen hebben ergens op een Afdeling. Als speciale editie en tevens ode aan die lelijke kersttruien is er vanavond in de Amsterdamse Melkweg het 90’s Now-feest, dat het thema ‘Ugly Sweater X-Mas Party‘ draagt. In samenwerking met organisator Wat Als Het Leven?, die de toevoeging Wat Als Het Leven Een R&B-clip Was? bijdraagt wordt dit vast een nu al legendarische avond vol dansende kersttruien.

Bekijk hier alvast een voorproefje:

GAAN // 200 jaar strips in Nederland

nog te zien t/m 12 januari, Meermanno Museum, Den Haag
Stripliefhebbers kunnen zich deze kerstvakantie vergapen aan de tentoonstelling over 200 jaar Nederlands beeldverhaal in het Haagse boekenmuseum Meermanno. Het verleden is er in de vorm van centsprenten, voorlopers van de strip; het heden is er als interactieve beeldverhalen die de toeschouwer zelf op het beeldscherm kan beïnvloeden. Behalve honderden bijzondere strips zijn er vele originele tekeningen te zien en vier gefilmde interviews met bekende stripdeskundigen. Je kunt ook zelf meetekenen aan de speciale striptekentafel en jezelf fotograferen als strip in het striptheater. Extra leuk: je kunt je eigen stripkerstkaart maken. Voor kinderen is er een stripgeluiden-speurtocht. Haagse striptrots Haagse Harry, door Marnix Rueb, kan uiteraard niet ontbreken in deze tentoonstelling.

KIJKEN // Dag van de Korte Film

zaterdag 21 december, diverse bioscopen in Nederland
Op de kortste dag van het jaar is het tevens de Dag van de Korte Film. EYE, International Film Festival Rotterdam en Go Short - International Short Film Festival Nijmegen organiseren deze zaterdag de Europese Dag van de Korte Film. Samen met 10 andere Europese landen zet Nederland de spotlight op de korte film. In 15 Nederlandse filmtheaters is een compilatieprogramma met vijf Europese korte films te zien en worden korte voorfilms vertoond voor het reguliere filmprogramma. Naast Nederland, Duitsland en Frankrijk nemen ook Italië, Kroatië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland deel aan dit initiatief. Lees hier welke bioscopen deelnemen.

De trailer hebben ze ook kort gehouden:

GAAN // Overzichtstentoonstelling William Klein in FOAM

20 dec t/m 12 maart 2014, FOAM, Amsterdam
In het fotomuseum FOAM in Amsterdam is vanaf vandaag een overzichtstentoonstelling te zien van de Amerikaanse fotograaf William Klein (1928). FOAM heeft deze “unieke” tentoonstelling over de “legendarische fotograaf, cineast en grafisch ontwerper” speciaal samengesteld. Over zijn stedelijke fotoboeken New York, Rome, Moscow en Tokyo schrijft het museum het volgende:

“[Kleins] beelden van het leven in deze steden zijn van een genadeloos realisme en tegelijk een visuele weerslag van de psychologische, sociale en economische stemming van die tijd. Deze boeken, en in het bijzonder New York, zijn van ongekende invloed op generaties fotografen en ontwerpers van fotoboeken.”

Bekijk hier een portret van de fotograaf:

GAAN // Lego Spektakel in Continium

21 december t/m 5 januari, Discovery Center Continium, Kerkrade
Voor iedereen die in oktober LegoWorld is misgelopen in de Utrechtse Jaarbeurs: reis af naar het zuiden van het land, alwaar in het Discovery Center Continium in Kerkrade zich menig Legosteen verzameld heeft. Geen zin om zelf te bouwen? Dan kun je ook kijken naar de vele bouwwerken, zoals een portret van koning Willem-Alexander en naar Legokunstwerken en mozaïeken van de gecertificeerde Legobouwer Dirk Denoyelle. Maar wacht, er is meer: je kunt bijvoorbeeld ook het Legopretpark in.

Bekijk hier alvast een impressie van de LegoLeague in het Continium twee weken geleden, een wedstrijd voor kinderen tussen de 9 en 15 jaar die met Lego robots bouwen:

Continium, dat je ook wel het Amsterdamse NEMO Science Center van het zuiden zou kunnen noemen, is een museum toegespitst op wetenschap en techniek. Naast het Lego Spektakel zijn er tentoonstellingen en activiteiten rondom historische thema’s als steenkolenmijnbouw en Maastrichts aardewerk, maar komen ook voor de toekomst belangrijke thema’s als nanotechnologie en duurzaamheid aan bod.

    • Judith Laanen