Kerstboom in je tank

Moet ik met Kerst een echte boom neerzetten?

Of een plastic boom? Is dat duurzamer?

None

De vraag is niet: een echte boom versus een plastic boom, maar ‘hoe kunnen beide soorten in een duurzame waardeketen blijven?’

Om een plastic boom in een duurzame cyclus te houden, zou het gemaakt moeten worden van duurzame materialen, bijvoorbeeld van hernieuwbare of gerecyclede grondstoffen en zou er een duurzame end of life via recycling of hergebruik moeten zijn.

Uw kerstboom eindigt bijvoorbeeld in de tank van uw auto. De boom kan ongeveer 7 kilo aan suikers opleveren, die tot 4 liter ethanol kan worden vergist. Een auto met een motor die op pure ethanol kan rijden, zou daar 50 km mee kunnen afleggen. Per jaar worden in Nederland 2,5 miljoen kerstbomen verkocht – goed voor 120 miljoen autokilometers.

Sterker, in de geest van Kerst moeten wij er ook aan denken dat duurzaamheid niet alleen maar om het milieu gaat, maar ook goed voor mensen is. Duurzaamheid is leefbaarheid! Wat de plastic boom of de keten van een echte boom betreft, zijn bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden waaronder ze geproduceerd of geteeld zijn, ook heel belangrijk. Een eerlijke boom voor een mooie Kerst.

Fokko Wientjes is directeur duurzaamheid bij DSM.