Kattekwaad genadeloos ontmaskerd

Ginger in ‘The Secret Life of the Cat’

Willen we het wel weten, wat onze beste vrienden zoal uitspoken buiten ons gezichtsveld, soms in het holst van de nacht? Die hebben toch ook recht op een beetje privacy?

Zeker wel, maar in het belang van de wetenschap en hun eigen nieuwsgierigheid werkten de bewoners van het Engelse dorp Shamley Green (Surrey) toch mee aan een experiment.

Vijftig katten werden voorzien van een gps-zendertje en veertien van hen kregen een camera om de nek. Het grootscheepse onderzoek resulteerde onder meer in een twaalfdelige televisieserie van Horizon (BBC) en een gisteren door de NTR uitgezonden compilatie, beide getiteld The Secret Life of the Cat.

Sommige bevindingen waren ronduit schokkend. Neem nu de brave lapjeskat Ginger. Volgens zijn bazin vangt hij heus wel eens een vogel, maar ligt hij toch het liefst lui in de zon.

Die koude aprilmaand van het onderzoek werd de ware aard van Ginger onthuld. Als een echte hooligan liep hij linea recta naar het territorium van Tigger, om die poes flink te sarren en uit te dagen, zonder enige waarneembare reden. Of het zou pure verveling moeten zijn.

Het blijkt namelijk dat die Zuid-Engelse luxe beesten weinig te doen hebben. Van de vijftig zijn er nooit meer dan tien tegelijk buiten. Wat zou je uit jagen gaan, als je via kattenluikjes ongemerkt voederbakjes van een andere kat kunt leeg eten?

De camera’s van de BBC brachten ook deze onvermoede misstand genadeloos aan het licht.

De kattenwetenschappers deden nog een ontdekking. Katten wier territoria overlappen, zorgden ervoor dat ze niet tegelijk naar buiten gingen, om conflicten en ‘dure’ verwondingen te vermijden.

In het enige huishouden met zes katten ontstond een alle omgangsregels tartende harmonieuze vorm van onderlinge tolerantie. De conclusie luidde dat onze katten wellicht evolutionair steeds minder roofdier en steeds meer huisdier worden.

Dat zou ook wel eens ver buiten Shamley Green het geval kunnen zijn. Zodra de katten televisie hebben leren kijken, kunnen ze elkaar de maat gaan nemen en voor MeowNews hun Rutger Castricum op zo’n doerak van een Ginger afsturen.

    • Hans Beerekamp