Indiase overheid wil herbeoordeling verbod homoseks van gerechtshof

De Indiase overheid heeft het Hooggerechtshof in het land vandaag verzocht de beslissing waarin ‘homoseksuele handelingen’ worden verboden opnieuw te beoordelen. Vorige week bepaalde het Hooggerechtshof dat de wet nog steeds geldig is.

Honderden homorechtenactivisten gingen dit weekend de straat op in India om te protesteren tegen de wet die 'homoseksuele handelingen' verbiedt.
Honderden homorechtenactivisten gingen dit weekend de straat op in India om te protesteren tegen de wet die 'homoseksuele handelingen' verbiedt. Foto AP / Bikas Das

De Indiase overheid heeft het Hooggerechtshof in het land vandaag verzocht de beslissing waarin ‘homoseksuele handelingen’ worden verboden opnieuw te beoordelen. Dat meldt persbureau AP. Vorige week bepaalde het Hooggerechtshof dat de wet nog steeds geldig is.

De wet uit de jaren 1860, uit de Britse koloniale tijd, bepaalt dat “vleselijke gemeenschap tegen de orde der natuur” kan worden bestraft met maximaal tien jaar gevangenisstraf plus een boete. De minister van Justitie verklaarde vandaag dat hij hoopt dat het Hooggerechtshof de uitspraak terugdraait. “Laten we hopen dat het recht op persoonlijke keuzes behouden blijft”, aldus minister Sibal.

Het Hooggerechtshof zal waarschijnlijk binnenkort opnieuw naar de uitspraak gaan kijken.

‘Alleen parlement mag wetten wijzigen’

Het hoogste rechtscollege bepaalde vorige week dat een uitspraak van een regionaal Hooggerechtshof, dat van de hoofdstad Delhi, ongeldig was. Die uitspraak bepaalde in 2009 dat seks tussen volwassenen van tenminste achttien jaar niet langer strafbaar was als die met wederzijdse instemming werd bedreven. Dat gold nadrukkelijk ook voor partners van gelijk geslacht.

Het Hooggerechtshof oordeelde dat het parlement de wetgeving moest aanpassen voordat dat mogelijk was, en dus bleef de wet uit 1890 volgens de rechter geldig. Alleen het parlement zou wetgeving kunnen aanpassen, niet de rechtbanken, aldus de rechter.

Honderden homorechtenactivisten gingen dit weekend de straat op in India om te protesteren tegen de beslissing.

    • Anouk van Kampen