Weer sterke daling huizenprijzen: bijna 5 procent in een jaar

De huizenprijzen zijn weer flink gedaald in november.
De huizenprijzen zijn weer flink gedaald in november. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Koopwoningen waren in november 4,7 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. De daling van de huizenprijzen is daarmee iets groter dan de min van vier procent in oktober. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde prijsindex van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gemiddelde prijs van een koopwoning was in november ruim 212 duizend euro. Daarmee liggen de huizenprijzen op hetzelfde niveau als eind 2002. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,5 procent.

Meer huizen verkocht

Het Kadaster maakte eerder deze week bekend dat het aantal verkochte huizen in november zowel ten opzichte van een jaar eerder als ten opzichte van oktober is toegenomen. Het Kadaster registreerde in november 10.576 verkochte woningen. Dat waren er 7,6 procent meer dan in november vorig jaar, en 6,5 procent meer dan in oktober.

In de eerste elf maanden van dit jaar wisselden in totaal 94.631 woningen van eigenaar. Dat is wel een daling van 5,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de afgelopen vijf maanden ligt het aantal transacties echter hoger dan een jaar eerder, waardoor ook november weer een stijging ten opzichte van vorig jaar en de vorige maand vertoont.

Huishoudens geven minder uit

Het CBS meldt vanochtend ook dat huishoudens in oktober 1,1 procent minder hebben uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. De krimp is daarmee ongeveer de helft minder dan in de voorgaande maanden. Consumenten gaven vooral meer uit aan duurzame goederen als auto’s - daarvoor stegen de uitgaven met 0,4 procent - maar minder aan voedingsmiddelen, tabak en alcohol (een daling van 2 procent). Aan overige goederen, waaronder gas, werd zelfs 5,3 procent minder besteed.

In september besteedden huishoudens nog 2,1 procent minder aan goederen en diensten in vergelijking met een jaar eerder. Al ruim twee jaar zijn de bestedingen van huishoudens telkens lager dan een jaar ervoor.

Gisteren werd al bekend dat consumenten wel wat minder somber over de economische situatie zijn geworden.

Economie Drenthe sterkst getroffen door crisis

Het CBS geeft vandaag ook cijfers vrij over de invloed van de crisisjaren op de provincies in Nederland. De economie van Drenthe is tussen 2008 en 2012 het meest gekrompen (4,3 procent), de economie van Noord-Brabant het minst (1,5 procent). Een van de verklaringen hiervoor is volgens CBS de sterke krimp van zowel de industrie als het openbaar bestuur in Drenthe. De Nederlandse economie als geheel kromp in deze periode met 2,6 procent.

    • Anouk van Kampen