Homoseksuelen in Oeganda kunnen voortaan levenslang krijgen

Oegandese homoseksuelen rouwen rondom de doodskist van de vermoorde homoactivist David Kato in 2011.
Oegandese homoseksuelen rouwen rondom de doodskist van de vermoorde homoactivist David Kato in 2011. Foto AFP

Het Oegandese parlement heeft een wet aangenomen waarmee maximaal een levenslange gevangenisstraf wordt gelegd op ‘homoseksuele handelingen’. Dat laat een woordvoerder van het parlement vanmiddag weten tegenover persbureau AP.

Homoseksualiteit was al verboden in het land, maar wordt voortaan een stuk strenger bestraft. De wet ligt al sinds 2010 op de plank. De eerste versie van de wet die dat jaar ter stemming werd gebracht bevatte de doodstraf. Deze wet werd veroordeeld door wereldleiders. De Amerikaanse president Obama noemde deze ‘hatelijk’.

Reden voor deze aangescherpte wet tegen homoseksualiteit is dat homoseksuelen vanuit het westen Oegandese families ‘dreigen te vernietigen’ omdat ze kinderen in het land ‘werven’ en de ‘homoseksuele levensstijl’ opleggen, zo verklaart de woordvoerder.

    • Annemarie Coevert