God, Willem Jan Otten en dé Top-50 vandaag in NRC Boeken

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: religieboeken, een interview met P.C. Hooft-prijswinnaar Willem Jan Otten en drie BN’ers met hun favoriete boek uit onze Top-50.

Willem Jan Otten zegt vandaag in NRC Boeken het op een bepaalde manier nog eervoller te vinden om de P.C.Hooftprijs te hebben gekregen kort nadat Gerrit Krol is overleden:

“Krol was zo helemaal de belichaming van het essay, hij schreef en dacht vrij over dingen waar je nog steeds ongemakkelijk van wordt. En ook in de vorm was hij volstrekt onbevangen.”

Onbevangen in een genre dat wel iets wegheeft van bidden:

“Probeer maar na te gaan hoe het bewustzijn eruit zou zien als je niet tot iemand zou denken. Je doet het steeds, iedereen doet het, in of met of tegen jezelf praten, in gedachten tegen iemand anders praten. Zonder dat kun je helemaal niet denken.”

Een brug naar het openingsstuk van Sjoerd de Jong die de nieuwe oogst religieboeken bespreekt, van Christelijke dogmatiek van G. van der Brink en C. van der Kool, God bewijzen van Rik Peels en Stefan Paas tot God in the Age of Science van Herman Philipse. De Jong:

“Hoe zou het met God zijn? Is hij nog wel netjes dood, na de tumultueuze jaren van ‘religiekritiek’ in Nederland, met alle pleidooien voor secularisme, onrust over de islam, de SGP en het wettelijke verbod op godslastering? Of hebben die polemieken hem juist tot leven gewekt?Afgaande op de oogst in de boekhandel is het debat óver hem nog levendig en wie weet een nieuwe fase ingegaan. Atheïsten hebben het er nog steeds druk mee, maar sommige cerebrale gelovigen zeggen nu ook iets terug. Niet vanaf de kansel, of eigentijds uit de ballenbak van een oecumenisch gesprekscentrum, maar met dezelfde middelen als waarmee zij worden bestreden: argumenten.”

Verder recensies van Wat ik moest verzwijgen van Ariëlle Kornmehl, In mijn vreemde land van Hans Fallada, Worm en donder. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1700-1800 van Inger Leemans en Gert-Jan Johannes, het onbekende Russische meesterwerk De stad N. van Leonid Dobylsjin, de dichtbundel Liederen van een kopseizend paard van Els Moors, een poëziebloemlezing van Les Murray, de Neil Young-biografie Forever Young van Constant Meijers, Hitlers Furiën en Wendy Lower de biografie Wibaut de Machtige.

Ook geven Gijs Scholten van Aschat, Wim Pijbes en Paulien Cornelisse aan welke titel uit onze lijst met dé 50 romans van de afgelopen 5 jaar ze in de komende kerstvakantie denken te gaan lezen. De lijst staat vandaag afgedrukt in de Boekenbijlage.

Tot slot de vaste column van Arjen Fortuin, geeft Toef Jaeger tips voor het schrijven van een kerstverhaal en neemt Sebastiaan Kort in De Papiermolen het boekennieuws door.

    • Roderick Nieuwenhuis