Journaal-baas zet vrouw in keuken

Bijkomende schade in de affaire van Onno Hoes vanochtend: Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, is volgens boze twitteraars een „dinosauriër” die zich schuldig maakt aan „binnensmonds seksisme”.

Het NOS Journaal opende woensdagavond en donderdagochtend met de affaire rond de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes. Daarna pas kwam het zwaardere nieuws: de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) bouwt de stimuleringsmiddelen voor de economie af.

Reden voor de Volkskrant om te bellen met Gelauff. Volgens de krant was dit immers „een nieuw hoogtepunt in de veramerikanisering van de Nederlandse journalistiek”. Gelauff legde uit dat de ‘Fed’ een lastig onderwerp is en Onno Hoes niet: „Het is niet zo dat onze kijkers zeggen: vrouw, kom eens uit de keuken, want de Fed is op de tv.”

Gelauff ligt nu onder vuur op Twitter. De opmerking zou getuigen van een verouderd beeld: de vrouw kookt, de man kijkt het nieuws. „Te veel Mad Men gekeken?” (Petra Stienen, arabist), „De seksist van het jaar” (Margriet van der Linden, ex-baas Opzij), „Lekker even moreel tijdreizen met Marcel Gelauff.” (Jan Postma, blogger Hard Hoofd) „Marcel Gelauff leeft echt in de jaren 50. Tegenwoordig hebben veel huizen een open keuken, dus de vrouw kan koken én tv kijken tegelijk.” (Armen Hakhverdian, politicoloog aan de UvA).

De hoofdredacteur reageert desgevraagd geprikkeld tegen deze krant: „Hou nou toch effe op, zeg. Ik heb nadrukkelijk willen uitleggen dat zoiets abstracts als de Fed lastig te vertalen is naar televisie voor een breed publiek. We hebben gisteravond het Achtuurjournaal geopend met vijf minuten economie. Daar hoor je niemand over.”