Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Fotoserie: Hoe een ‘onwillige vader’ van zijn dochter gaat houden

Phillip Toledano werd niet blij van zijn baby.
Phillip Toledano werd niet blij van zijn baby. Foto Phillip Toledano / thereluctantfather.com

Is het krijgen van een kind de mooiste gebeurtenis in je leven? De Britse fotograaf Phillip Toledano viel het maar wat tegen. 

Toledano hoefde niet zo nodig een kind en toen het er toch van kwam, was het lang niet zo rooskleurig als anderen het hem hadden voorgesteld. In zijn fotoserie The Reluctant Father legt hij de eerste jaren van zijn dochter Loulou vast.

Aanvankelijk beschouwt hij zijn baby als een onbegrijpelijk buitenaards wezen, en zo portretteert hij haar dan ook. Hoogtepunt van vervreemding is als hij een foto van zijn rood aangelopen, woedend brullende dochter op een bordje laat printen en dat aan iedereen laat zien die naar zijn baby vraagt.

In de loop der tijd komen de vadergevoelens dan toch en in dat proces worden de foto’s van Loulou steeds mooier en menselijker. De combinatie van de nietsontziende foto’s en het gortdroge, goudeerlijke en bij vlagen wanhopige commentaar van Toledano levert een zowel grappig als ontroerend document op.