Felix Meritis in surseance

De rechtbank heeft cultuur- en debatcentrum Felix Meritis gisteren uitstel van betaling verleend. Dit bevestigt directeur Linda Bouws.

De stichting Felix Meritis heeft sinds het begin van de crisis moeite de zalen aan commerciële partijen te verhuren. Bovendien is de gemeentesubsidie gehalveerd van 147.000 euro tot 78.000 euro per jaar. De stichting kan daardoor al geruime tijd niet meer de jaarlijkse huur van 400.000 euro opbrengen. Dit jaar kwam het instituut niet verder dan de helft.

In juli heeft het instituut de problemen gemeld bij de gemeente, die garant staat voor de leningen die Felix Meritis Beheer op het pand heeft afgesloten. Die leningen bedragen 5 miljoen euro en het geld is gebruikt voor onderhoud en exploitatie. Het pand is naar schatting 4 miljoen waard. Sinds 2007 is onderhandeld over verkoop aan Stadsherstel. Die onderhandelingen zijn deze zomer spaak gelopen.

Er is een bewindspersoon aangesteld die zal onderzoeken of de instelling nog te redden is.