Drie jaar cel voor Russische milieuactivist

De naar het buitenland gevluchte medeactivist Soeren Gazarjan staat de pers te woord in reactie op de veroordeling van Vitisjenko. Foto: AP / Shakh Aivazov

De Russische milieuactivist Jevgeny Vitisjenko is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij zette zich in voor bedreigde natuur in het olympische Sotsji.

De rechter heeft de voorwaardelijke straf die Jevgeny Vitisjenko in 2012 was opgelegd voor ‘doelbewuste vernietiging van eigendom’ omgezet in een onvoorwaardelijke, liet Vitisjenko’s actiegroep weten. Mede-activist Soeren Gazarjan kreeg vorig jaar dezelfde voorwaardelijke straf en week uit naar het buitenland. Hij kreeg politiek asiel in Estland.

Hek beklad met politieke leuzen

Vitisjenko deed verslag van de schade die de voorbereidingen voor de Olympische Winterspelen aan de natuur in en rond Sotsji zouden aanrichten. De actiegroep van Vitisjenko wordt ervan beschuldigd een hek te hebben beklad met politieke leuzen. In de aanloop van de Winterspelen zijn tientallen activisten en journalisten in Rusland geïntimideerd, schrijft persbureau AP.

Olympische Spelen in Sotsji omstreden

Eerder vandaag werd de Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski juist vrijgelaten. Hij had zelf om gratie verzocht, maar hij liet via zijn advocaat weten dat het gratieverzoek niet moet worden geïnterpreteerd als een schuldbekentenis.

De vrijlating van Chodorkovski werd beschouwd als een poging tot goede PR in de aanloop naar de omstreden Olympische Winterspelen. Een aantal regeringsleiders heeft het bezoek aan Sotsji afgezegd.

    • Eva de Valk