Drie Indiase vredesmilitairen gedood in Zuid-Soedan

Burgers zoeken hun toevlucht in een VN-kamp in Bor, Jonglei.
Burgers zoeken hun toevlucht in een VN-kamp in Bor, Jonglei. Foto AP / UNMISS / Hailemichael Gebrekrstos

Bij de bestorming van een VN-post in Zuid-Soedan door gewapende jongeren zijn gisteren drie Indiase blauwhelmen gedood. Dat heeft de Indiase ambassadeur bij de Verenigde Naties volgens persbureau AP bekendgemaakt.

De VN-post in Akobo, in de deelstaat Jonglei, werd gisteren aangevallen door de gewapende jongeren. De jongeren van de Lou Nuer-stam waren op jacht naar burgers die daar hun toevlucht hadden gezocht voor het afgelopen week opgelaaide geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Soedan. De jongeren van de Lou Nuer-stam drongen de basis binnen, waarna gevechten uitbraken. Het werd pas later duidelijk hoeveel doden daarbij zijn gevallen.


Het is voor het eerst dat de onlusten in het jongste land ter wereld, dat drie jaar bestaat, ook vredessoldaten het leven hebben gekost. De Veiligheidsraad heeft een spoedvergadering bijeengeroepen om vanochtend over de situatie te vergaderen. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft opgeroepen tot een politieke dialoog in het land.

Al honderden doden sinds couppoging

Sinds de vermeende couppoging van afgelopen zondag zijn al zeker vijfhonderd mensen omgekomen. De onlusten komen voort uit een ruzie tussen president Salva Kiir en de voormalig vice-president Machar, die in juli werd ontslagen. Machar zit volgens Kiir achter de mislukte staatsgreep.

Zelfs binnen het regeringsleger is een schisma ontstaan tussen de mensen van de Dinka-stam van Kiir en de Lou Nuer-groepering van Machar. De Dinka-soldaten vormen de meerderheid. De VN waarschuwen al dagen dat het conflict dreigt uit te lopen op een etnische oorlog.

De Nederlandse regering is eergisteren begonnen met het evacueren van Nederlanders in het land. Alle reizen naar Zuid-Soedan worden ontraden.

    • Anouk van Kampen