De week van de getallen

Het is geen beste week voor getallen bij de gemeente. Nullen en komma’s leidden tot drie keer toe tot fouten.

Het begon eind vorige week met de ruim negenduizend Amsterdammers die recht hebben op een woonkostenbijdrage en daarvoor een veel te hoog bedrag hadden ontvangen: het honderdvoudige van wat het had moeten zijn. Centen waren bij de conversie van twee bestanden euro’s geworden. 155,00 euro werd 15.500. Drie medewerkers zagen de fout over het hoofd.

180 van de 188 miljoen is terug, maar daarmee is de zaak niet afgedaan. Er komt een extern onderzoek en het voorval kwam Pieter Hilhorst (Financiën, PvdA) op felle kritiek te staan. Moties van wantrouwen overleefde de wethouder woensdag wel, maar dit was deze week niet de enige fout op zijn afdeling.

De gemeente plaatste ook de definitieve begroting voor 2014 online. In het begeleidende bericht was het hele weekend te lezen dat de gemeente in 2014 bijna 6 biljoen euro aan inkomsten zou hebben: 5.880 miljard. Vorig jaar schatte de gemeente de inkomsten nog in op 6.009 miljoen euro. Helaas waren de inkomsten niet in een jaar verduizendvoudigd, maar ging het om weer een fout.

De woordvoerder van Hilhorst legt uit dat het geen rekenfout was, maar „een tekstuele fout”. Zondagmiddag werd het aangepast. „Heel vervelend als zoiets gebeurt, zeker nu”, aldus de woordvoerder.

Ook op een andere afdeling ging het even mis. Coffeeshops The Bulldog, Get Down to it en The Rookies Bar moesten dicht omdat ze te dicht bij het Barlaeus Gymnasium lagen: binnen de 250 meter afstand van een school die vanaf 2016 moet worden aangehouden. Bij nameting bleek dat ze buiten het afstandscriterium vallen. De gemeente had de meters wel goed geteld, maar vanaf het verkeerde punt. Het postadres van de school bleek op een andere locatie te zitten dan de voordeur die echt wordt gebruikt. „Het is dus geen rekenfout”, aldus de woordvoerder van de burgemeester.

    • Anouk van Kampen