Cruiserederij Carnival herstelt van schade na ongelukken

None

De internationale cruiserederij Carnival Corporation heeft in het vierde kwartaal een beter resultaat geboekt dan verwacht. Het illustreert dat de grootste cruisebedrijf ter wereld begint te herstellen van een paar slechte jaren wegens enkele geruchtmakende incidenten met zijn schepen.

Carnival boekte in het vierde kwartaal, dat eind november afliep, een winst van 66 miljoen dollar (48 miljoen euro), bleek gisteren bij de presentatie van cijfers in Miami. Dat was 29 procent lager dan de winst in dezelfde periode een jaar geleden, maar aanmerkelijk beter dan geraamd.

Carnival had zelf eerder gewaarschuwd voor een mogelijk verlies, en analisten hadden verwacht dat Carnival hooguit quitte zou spelen. De omzet steeg met ruim 2 procent, tot 3,7 miljard dollar.

De onderneming, die tien cruiserederijen omvat waaronder Holland America Line, Costa en Carnival, heeft in de afgelopen twee jaar aanzienlijke reputatieschade geleden wegens incidenten in zowel Europa als Noord-Amerika.

In januari 2012 kapseisde de Costa Concordia voor de kust van Italië. Daarbij kwamen 32 mensen om. En in februari van dit jaar leidde een brand in de machinekamer van het cruiseschip Carnival Triumph tot een stroomstoring, waardoor ruim 3.000 passagiers dagenlang zonder airconditioning zaten in de Golf van Mexico. Ook deden de toiletten aan boord het niet.

Boekingen bij Carnival zijn naar aanleiding van die incidenten teruggelopen – een daling die de onderneming bestrijdt met aanbiedingen en een nieuwe advertentiecampagne. Volgens bestuursvoorzitter Arnold Donald duurt het gemiddeld twee tot drie jaar voordat een bedrijf in de sector volledig herstelt van een ongeluk of incident.

Maar voor Carnival kan het langer gaan duren, want de onderneming ondervindt volgens hem tegenwind. „We hebben nog steeds te maken met een uitdagend economisch klimaat in Zuid-Europa”, aldus Arnold, die dit jaar het roer overnam, tijdens een teleconferentie met analisten. In Noord-Amerika kampt Carnival met negatieve publiciteit over een rechtszaak rond het incident in de Golf.

Toch is het bedrijf optimistisch over de vooruitzichten voor 2014. Het tempo van boekingen ligt hoger, zij het tegen lagere prijzen: sinds september krijgt het bedrijf meer reserveringen binnen voor de eerste drie kwartalen van volgend jaar dan in dezelfde periode een jaar geleden. Beleggers toonden zich aangenaam verrast door dat nieuws. Het aandeel steeg gisteren in New York met 2,5 procent.

Eerder deze maand kondigde Carnival de bouw aan van een opleidingscentrum in Almere aan. Dat gaat 40 miljoen euro kosten, in 2016 open en werk bieden aan 200 mensen.

    • Frank Kuin