Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

CPB: Collectief pensioen benadeelt jongeren - ‘zeer explosief rapport’

Staatssecretaris Jetta Klijnsma gisteren tijdens het Kamerdebat over het pensioenakkoord. Foto: ANP / Bas Czerwinski
Staatssecretaris Jetta Klijnsma gisteren tijdens het Kamerdebat over het pensioenakkoord. Foto: ANP / Bas Czerwinski

De meeste collectieve pensioenregelingen zijn nadelig voor jongeren. Dat blijkt uit een door staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) vrijgegeven rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Collectieve pensioenregelingen gebruiken doorgaans de zogeheten ‘doorsneepremie’. Daarbij betalen jongeren relatief veel premie en ouderen relatief weinig. Wanneer zij zelf ouder zijn betalen de generaties die dan jong zijn als compensatie hier weer aan mee, is het idee.

Hele leven bij één werkgever

Het systeem stamt uit de tijd dat veel werknemers hun hele werkzame leven bij één werkgever pensioen opbouwen. Voor jongeren is dat tegenwoordig een minder waarschijnlijk carrièrepad. Zij wisselen vaker van baan en daarbij kunnen zij, als de werkgever een andere regeling aanhangt, ineens in een andere systematiek van pensioenopbouw terechtkomen. Ook besluiten ze vaker een deel van hun carrière als zelfstandige te werken.

Iemand die tot halverwege de loopbaan pensioen opbouwt in het doorsneesysteem, kan in verhouding tot de ingelegde premies een derde te weinig pensioen ontvangen, aldus het CPB. Wie in dit systeem in de tweede helft van de loopbaan pensioen opbouwt, krijgt juist twintig procent meer.

‘Draagvlak pensioenstelsel in gevaar’

Het CPB waarschuwt dat het draagvlak voor dergelijke regelingen kan afnemen als de redenen om zo’n systeem te rechtvaardigen niet meer volledig opgaan. Een overgang naar een systeem waarbij de pensioenopbouw voor elke leeftijd meer in evenwicht wordt gebracht, kost echter geld en dat kan leiden tot bijvoorbeeld hogere premies.

Opvallende timing: gisteren debat over pensioenakkoord

Het is opvallend dat Klijnsma het rapport vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. Woensdag sloten VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP na maanden onderhandelen een pensioenakkoord. Gisteren vond het Kamerdebat over het akkoord plaats. Het rapport is gedateerd op 28 oktober 2013.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is verontwaardigd over de gang van zaken. Tegenover RTL Nieuws noemt hij het rapport “zéér explosief”. Hij is ook kritisch op het CPB: “Het verbaast me dat het CPB niet heeft aangedrongen op publicatie, het is toch een zeer relevant verhaal.”

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Een dag ná debat pensioenakkoord stuurt Klijnsma CPB rapport naar Kamer dat sinds oktober op haar bureau lag. Over doorsneepremie
Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Kennelijk ging pensioenakkoord niet over toekomst van pensioenen. @Sywert