Bekerstunt Spakenburgse topamateurs blijft uit

Ajax had weinig moeite met IJsselmeervogels, maar moet nu tegen Feyenoord.

Ajacied Danny Hoesen (l) enBennie van Noord (IJsselmeervogels) in duel. Foto Pro Shots

De KNVB-beker kan zich opmaken voor een kraker. Ajax lootte gisteren tegen Feyenoord in de kwartfinales van de KNVB Beker. De wedstrijd zal op 21, 22, of 23 januari worden gespeeld in Amsterdam.

Ajax kwalificeerde zich door gisteravond te winnen van IJsselmeervogels, koploper in de zaterdagtopklasse. De club uit Spakenburg is nog altijd recordhouder onder de amateurclubs met het bereiken van de halve finale in het nationale bekertoernooi in 1975. Gisteren spatte de bekerdroom van de ploeg van trainer Gert Kruys echter na tien minuten al uiteen. Toen leidde Ajax al met 2-0 dankzij vroege goals van Fischer en Hoesen. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-0 voor de club uit Amsterdam.

JVC Cuijk kan wel nog verder dromen. Maar het feestje na de bekerstunt tegen MVV op woensdagavond was van korte duur.

MVV-trainer Tini Ruijs kreeg woensdagnacht politiebescherming bij zijn huis nadat supporters van MVV dreigden „zijn keel door te snijden en zijn huis in de fik te zetten”. Ook de vrouw van Ruijs, aanwezig bij de wedstrijd in Cuijk, en de spelers van de Maastrichtse club werden lastiggevallen.

„Een paar idioten, anders kan ik ze niet noemen, verpesten het”, zei algemeen directeur van MVV Frans Erens gisteren in een reactie. MVV heeft een onderzoek aangekondigd alvorens het met een verklaring naar buiten wil komen. De boze supporters probeerden ook het clubhuis van JVC Cuijk te bestormen, maar konden worden tegengehouden door de politie. Daarbij raakten vier agenten lichtgewond.

De spelers van MVV trainden gisteren uit voorzorg niet. Vandaag melden zij zich weer bij de club. De KNVB zei in een eerste reactie de ongeregeldheden te betreuren, maar wil eerst de rapportages van de betrokkenen afwachten.

De rellen overschaduwen de knappe prestatie van JVC Cuijk. Voor het eerst sinds het seizoen 2011-2012, toen GVVV uit Veenendaal de kwartfinale bereikte, zit er een amateurclub bij de laatste acht van het bekertoernooi. JVC Cuijk voegt zich daarmee bij zeven eredivisieclubs. Ajax, Feyenoord, AZ, FC Utrecht, Roda JC, PEC Zwolle en NEC wisten zich de afgelopen week te kwalificeren voor de volgende ronde.

NEC treedt dan thuis aan tegen FC Utrecht en Roda JC moet in Kerkrade tegen AZ. Voor de amateurs van JVC Cuijk biedt de loting andermaal kansen. PEC Zwolle is sinds een goede seizoenstart al een tijdje uit vorm. In Zwolle kan Cuijk opnieuw op zoek naar een stunt.