Aanklager vraagt om uitstel van proces Kenyatta

Het proces tegen de Keniaanse president Kenyatta wordt mogelijk uitstel. Dat zou de geloofwaardigheid aantasten.

De openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof heeft gisteren gevraagd om uitstel van het politiek zwaar beladen proces tegen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta. Het verzoek om uitstel kan de geloofwaardigheid van het Strafhof ernstig aantasten.

In een verklaring liet aanklager Fatou Bensouda weten dat een belangrijke getuige heeft aangegeven niet langer naar Den Haag te willen komen. Een andere getuige bekende eerder deze maand valse verklaringen te hebben afgelegd op een cruciaal punt in de aanklacht. „Ik ben tot de conclusie gekomen dat niet langer wordt voldaan aan de hoge standaarden in de bewijsvoering”, aldus Bensouda. „Ik heb meer tijd nodig om aanvullend bewijs te vergaren”. Het proces zou op 5 februari beginnen.

Eerder was er al kritiek op de manier waarop het bureau van de aanklager heeft geprobeerd in Kenia bewijzen te vinden voor betrokkenheid van Kenyatta bij grootschalig verkiezingsgeweld, eind 2007, begin 2008. Volgens de verdediging van Kenyatta en medeverdachte William Ruto, de huidige vicepresident van Kenia, zijn getuigen omgekocht. Tegelijkertijd wordt de regering ervan beschuldigd (potentiële) getuigen te intimideren om geen belastende verklaringen af te leggen.

Vorige maand verwierp de VN-Veiligheidsraad het verzoek van Kenia om het proces tegen zijn politieke leiders met een jaar op te schorten. De rechters van het Strafhof moeten zich nu uitspreken over Bensouda’s verzoek tot uitstel. Een zegsman van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde de gang van zaken „verontrustend”.

Bij het begin van het proces tegen William Ruto in september zei diens Londense advocaat Karim Khan gehakt te zullen maken van de gebrekkige en leugenachtige bewijsvoering van de aanklager. De verklaring van Bensouda over de onbetrouwbare getuige zal koren op zijn molen zijn.

Dat een andere getuige niet langer naar Den Haag wil komen, versterkt daarentegen de gedachte dat in Kenia een klimaat van angst wordt geschapen tegen iedereen die de daders achter het geweld eind 2007, begin 2008 veroordeeld wil zien. Het verzoek om uitstel van proces „moet worden gezien tegen de achtergrond van een ongekend klimaat van beïnvloeding van getuigen, waartegen de regering niets heeft gedaan”, aldus Human Rights Watch.