50 romans voor de Kerstlezer

Wat is de overeenkomst tussen Het diner van Herman Koch, In de ban van de tegenstander van Hans Keilson en Vader van Karl Ove Knausgard? Niet dat ze per se tot de beste romans van de laatste vijf jaar behoren (Keilsons boek is uit 1959), ook niet dat het de best verkopende boeken waren. De lijst van vijftig die het NRC-boekenblog (nrc.nl/boeken) samenstelde – het idee is gestolen van Flavorwire.com – is bedoeld als een niet al te zwaarwichtig overzicht van romans die de afgelopen vijf jaar de aandacht trokken: doordat ze een kleine groep in vervoering brachten, doordat ze duizenden lezers naar de winkel lokten of doordat ze een debat aanzwengelden. Het zijn de boeken waarvan je je kunt voorstellen dat mensen die de literatuur ‘bijhouden’ ze willen lezen. En terecht: het zijn boeken die de moeite waard zijn, al zal er geen mens zijn die ze allemaal goed vindt.