Bijna twee keer zoveel doden in CAR als door VN werden verondersteld

Tafereel in een christelijk vluchtelingenkamp in Bossangoa, CAR. Islamitische vluchtelingen zitten aan de andere kant van het kamp. Beide groepen worden door een weggetje gescheiden. AFP / Fred Dufour

Bij de wraakactie die begin december door de moslimrebellen Seleka werd ingezet in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn veel meer doden gevallen dan werd aangenomen. Amnesty International zegt dat reeds duizend mensen omkwamen.

Tot nu toe werd door de Verenigde Naties verondersteld dat het om zo’n 450 slachtoffers van het interraciale geweld in de hoofdstad Bangui ging en 150 elders in de CAR. Het doden van mensen is sinds begin deze maand niet meer gestopt, aldus de mensenrechtenorganisatie, zo meldt AFP.

De moslimactie is een wraakoperatie tegen christelijke rebellen - de Anti-Balaka - die op 5 december zo’n zestig islamieten doodden in de hoofdstad Bangui. De Seleka-rebellen hadden in maart de macht gegrepen en namen daarna zelf wraak door executies te plegen, religieuze gebouwen te vernielen en mensen te verminken. Amnesty spreekt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Een paar Europese landen willen troepen zenden naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) om de Franse missie te ondersteunen. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, gisteren. Hij zei niet om welke landen het gaat. “Binnenkort komen er grondtroepen van onze Europese collega’s.”

    • Jules Seegers