Voorzitter Europarlement kraakt bankenunie - ‘gaat niet ver genoeg’

Martin Schulz tijdens een persconferentie in Brussel. Foto EPA / Julien Warnand

Het systeem dat de Europese ministers van financiën gisteren overeen zijn gekomen voor de sanering van falende banken is onacceptabel voor het Europees Parlement. Dat heeft de voorzitter van het EP, Martin Schulz, vandaag gezegd tijdens een bijeenkomst van de Europese regeringsleiders, meldt persbureau Novum.

Het systeem om banken in de toekomst te redden of juist op te heffen - het ‘single resolution mechanism’ (SRM)- moet simpeler en effectiever dan nu is overeengekomen, vindt Schulz. Daarvoor moet de Europese Commissie eindverantwoordelijk worden gemaakt voor het SRM en niet de lidstaten zelf, zoals nu de bedoeling is.

Het wordt een ‘fikse clash’

Onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso tekende vandaag in NRC Handelsblad al de eerste teleurgestelde reacties op over het akkoord tussen de lidstaten.

In hun langverwachte compromis over de bankenunie, een systeem van Europees toezicht en crisismanagement, hebben ze de lidstaten, zichzelf dus, toch weer meer macht gegeven.

“Ik verwacht een fikse clash”, twitterde Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) even na middernacht, vlak nadat de ministers zichzelf applaus hadden gegeven. Nu de lidstaten het eens zijn, volgen onderhandelingen met het Europees Parlement. En daar is een fikse storm aan het opsteken over deze ‘Europese bankenunie met een sterk nationaal tintje’.

Twitter avatar Corien_Wortmann Corien Wortmann Ministers leggen bankenresolutie in handen lidstaten. Staat haaks op daadkrachtige Europese autoriteit die EP wil. Ik verwacht fikse clash.
Twitter avatar Corien_Wortmann Corien Wortmann Failing banks: no EU agreement yet. EPP Press release at http://t.co/Rs1yXfFNh7

Wortmann vindt dat de aanpak van probleembanken in het nieuwe systeem beter moet.

De grote stap naar meer Europa

De bankenunie geldt, ondanks de kritiek dat deze niet ver genoeg gaat, als de grootste overdracht van nationale soevereiniteit sinds de invoering van de euro, schrijft Alonso.

De superhervorming laat aandeelhouders opdraaien voor toekomstige problemen bij banken, stelt systeembanken onder Europees, grensoverschrijdend toezicht en omhelst een door de sector zelf gefinancierd mechanisme om falende banken snel te saneren of te begraven. Deze combinatie van maatregelen moet voorkomen dat er ooit nog miljarden aan belastinggeld naar falende banken gaan.

In het gisteren gesloten akkoord over de afwikkeling van Europese banken (SRM) is afgesproken dat de bankensector in eerste instantie zelf moet betalen voor een falende bank. Daartoe wordt een gezamenlijk fonds opgericht, waar de Europese banken geld in moeten storten en waar een bank in nood een beroep op kan doen. Het saneringsfonds is pas in 2026 volledig gevuld. Tot die tijd moet het ontmantelen deels worden bekostigd uit nationale fondsen, zoals nu al gebeurt.

Voordat de hervormingen kunnen worden doorgevoerd is groen licht nodig van het Europees Parlement.

https://twitter.com/Corien_Wortmann/status/413704196723331072

    • Laura Klompenhouwer