Vader van Ronald, Erwin én Groningse jeugdopleiding

Martin Koeman (1938-2013)

De vader van Ronald en Erwin Koeman was een halve eeuw lang in dienst van FC Groningen, waar hij een pijler onder de club was.

Foto ANP

Zijn zoons hebben hem uiteindelijk overtroffen wat betreft bekendheid en aantal gespeelde interlands. Maar voor FC Groningen, de club die hij een halve eeuw lang in diverse functies diende, was Martin Koeman een van de belangrijkste mensen uit de clubgeschiedenis. Gisteravond overleed hij op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand.

Zelf was Martin Koeman bepaald geen onverdienstelijke voetballer. Meer dan driehonderd keer speelde hij voor FC Groningen en de voorloper ervan, GVAV. Acht keer werd hij opgeroepen voor het Nederlands elftal, één keer kwam hij in actie: op 12 april 1964 tegen Oostenrijk (1-1).

In de jaren tachtig zag hij zijn zoons Erwin en Ronald debuteren in het eerste van FC Groningen. Beiden zouden uitgroeien tot topvoetballers. Zo stonden ze samen in de basis van het Nederlands elftal dat in 1988 Europees kampioen werd. Erwin speelde 31 interlands, Ronald 78.

In 1996 zei Martin Koeman tegen deze krant dat hij al zag dat zijn zoons goede voetballers zouden worden toen ze twaalf, dertien waren. „Ik dacht: ik moet me heel sterk vergissen wil dit nog misgaan. Dat er bij allebei een goeie kop op zat, wist ik meteen al.”

Bij FC Groningen was Martin Koeman assistent-trainer, interim-trainer, technisch manager, jeugdtrainer, talentbegeleider, coördinator en scout. Hij geldt als de geestelijk vader van de Groningse jeugdopleiding.

Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen roemde Koeman gisteren als een „pijler onder de club” en als een man „met een bijzonder oog voor talent”. Zijn naam leeft voort in de Martin Koeman Bokaal, een jeugdtoernooi voor D-pupillen in Norg. Een van de vier zijden van het Groningse Euroborg-stadion heet de ‘Koeman Tribune’, als eerbetoon aan de hele familie.