Utrechtse gemeenteraad wil Zandpad weer open

Het Zandpad in Utrecht. Foto ANP / Koen van Weel

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil dat het Zandpad openblijft tot een permanente oplossing is gevonden voor raamprostitutie in de stad. D66, VVD, GroenLinks en SP hebben daartoe een motie ingediend tijdens het raadsdebat van vanmiddag, meldt onze correspondent Enzo van Steenbergen. Burgemeester Aleid Wolfsen gaat kijken of hij tegemoet kan komen aan de wensen van de raad.

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Wolfsen belooft: ga waterschap vragen arken Zandpad open te houden tot permanente oplossing is gevonden. #raad030

Begin deze maand werd bekend dat in Utrecht een nieuwe prostitutiezone komt, en dat de seksboten bij het Zandpad op last van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht worden weggesleept. Aangezien het een tijd kan duren voordat de nieuwe locatie in gebruik wordt genomen, vindt de raad dat het Zandpad open moet blijven. Van Steenbergen:

De gemeenteraad wil dat het Zandpad weer opengaat, want veel vrouwen zitten nu werkloos thuis en komen in de problemen met het betalen van hun huren en het onderhouden van het gezin. Andere vrouwen doen aan thuisontvangst, met alle risico’s van dien, want zij hebben geen beveiliging.

De laatste boten werden in juli gesloten

De laatste van de 115 ramen aan het Zandpad werden in juli gesloten. De gemeente had aanwijzingen dat de eigenaar en exploitant van het merendeel van de boten, Wegra, mensenhandel zou faciliteren. Het bedrijf verloor zijn exploitatievergunning, maar bleef eigenaar van de boten. Door het wegslepen van de arken zou Wegra ook geen geld meer verdienen aan de verhuur aan andere exploitanten.

Uiteindelijk besluit volgens Van Steenbergen het waterschap of het Zandpad weer open mag.

Het waterschap wil niets meer met Wegra te maken hebben. Ook de gemeente wil niet dat Wegra weer geld gaat verdienen aan prostitutie aan het Zandpad.

Burgemeester Wolfsen kan niets anders dan beloven het waterschap te vragen toch weer prostitutie mogelijk te maken op het Zandpad. Dat zou met andere exploitanten moeten, eventueel zelfs met andere boten, want anders krijgt Wegra toch weer geld voor de verhuur van de boten aan de nieuwe exploitant. Wolfsen zegt echter ook: “Ik kan niet meer doen dan het waterschap bellen en vragen of ze toch weer prostitutie willen toestaan op het water”. De gemeenteraad wil dus wel dat prostitutie weer mogelijk wordt aan het Zandpad, totdat er een permanente oplossing is, maar het waterschap beslist.

Nog veel onzekerheid over nieuwe locatie

Op de nieuwe locatie om de hoek van het ‘Oude Zandpad’ komen 164 ramen. Maar er zitten nog wat haken en ogen aan het plan. De nieuwe locatie kan maar tot 2017 gebruikt worden, schrijft Van Steenbergen vandaag in NRC Handelsblad. Bovendien is de gemeenteraad nog niet akkoord en zijn er nog geen bindende afspraken met het waterschap Stichtse Vecht, eigenaar van een deel van de grond.

    • Laura Klompenhouwer