Uitgezette Renata terug naar Nederland

Staatssecretaris Fred Teeven.
Staatssecretaris Fred Teeven. Foto ANP / Valerie Kuypers

Het Georgische meisje Renata mag voor onbepaalde tijd terug naar Nederland komen. Eind vorig jaar werd zij met haar ouders, oma en zusje uitgezet naar Polen. Na aankomst daar bleek pas dat zij ernstig ziek is en acute leukemie heeft.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) besloot in september dat Renata en haar gezin terug naar Nederland mogen komen. “Als ik had geweten dat ze zo ziek was, was ze niet uitgezet, ook al had dat juridisch wel gekund”, zegt hij in een interview dat morgen in NRC Handelsblad staat.

Renata nu nog in Polen

Ondanks de toezegging van een verblijfsvergunning bleven Renata en haar familie tot nu toe in Polen, om de behandeling van het meisje niet te onderbreken. Ze ondergaat nog steeds chemokuren. Volgens de Nederlandse advocaat van Renata komt het gezin binnenkort naar Nederland. Het ministerie van Veiligheid en Justitie regelt vervoer en verblijf. Alle vijf gezinsleden krijgen een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Afgelopen zomer kwam via de EO naar buiten dat Nederland het ernstig zieke meisje had uitgezet. Artsen hadden wel gezegd dat er een bloedtest bij haar afgenomen moest worden, maar dat gebeurde niet.

Inspecties waren kritisch

Staatssecretaris Teeven liet twee inspecties onderzoek doen naar het handelen van zijn diensten. Conclusie van de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg was dat in Nederland al vastgesteld had kunnen worden dat het meisje aan leukemie leed. De medische overdracht van gegevens was “incompleet dan wel afwezig”. Tegelijk viel individuele zorgverleners niets te verwijten, volgens de inspecties.

Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen vroeg Teeven om het gezin terug naar Nederland te halen. Ze is “heel gelukkig” met zijn besluit:

“Deze mensen zijn beschadigd geraakt door wat hen is aangedaan. Ik hoop dat ze hiermee vertrouwen terugkrijgen.”

De advocaat van Renata, Maureen Helgers, zegt dat dit “de pijn verzacht van hoe ze in Nederland behandeld zijn”.

Gesthuizen en de advocaat van Renata hebben nu vooral nog twijfels over de onderzoeken die de inspecties deden. Ze spraken niet met de Nederlandse advocaat van Renata, noch met Renata, haar ouders of de artsen in Polen. Advocaat Helgers heeft ook nog steeds geen inzage gehad in het rapport.

Medische zorg vreemdelingen politiek gevoelig na dood Dolmatov

In november vroeg de Tweede Kamer Teeven al om het rapport over de zaak openbaar te maken. De Inspectie Veiligheid en Justitie liet vorige week weten dat het niet haalbaar is om dat rapport nog dit jaar te sturen. In het onderzoeksrapport staat medisch vertrouwelijke informatie. Volgens de Inspectie is het “aan de instellingen en de aan hen verbonden medici” om te bepalen of zij de bevindingen openbaar willen maken.

De medische zorg van de Nederlandse overheid voor vreemdelingen ligt politiek gevoelig, omdat dit jaar de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov zelfmoord pleegde in zijn cel. Hij had niet eens vast mogen zitten. Ook bij hem was sprake van slechte overdracht van medische informatie. Renata werd eind 2012 uitgezet, dus vóórdat Teeven toezeggingen deed over het veranderen van de vreemdelingendetentie.