Twee leden Pussy Riot komen vrij dankzij amnestiewet

Protest tegen de veroordeling bij de Russische ambassade in Praag.
Protest tegen de veroordeling bij de Russische ambassade in Praag. Foto Reuters / David W Cerny

Twee leden van de vrouwenpunkbank Pussy Riot komen vrij als gevolg van de nieuwe amnestiewet die het Russische parlement gisteren heeft aangenomen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie, schrijft persbureau AP.

De dames van Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina, werden vorig jaar met een derde bandlid opgepakt tijdens een optreden in de grootste kathedraal van Rusland die zich in Moskou bevindt. Ze zongen een lied met de titel: Heilige Maagd, Verjaag Poetin. Sindsdien zitten ze vast en werden veroordeeld tot twee jaar strafkolonie.

Poetin nog altijd kritisch over actie

Op de vraag of de president medelijden had met de twee vrouwen antwoordde hij dat hij nog altijd zeer kritisch tegenover het protest in de kathedraal staat: “het was een publieke stunt die alle grenzen overschrijdt.”

Gisteren werd al bekend dat de dertig bemanningsleden van Greenpeace-schip Arctic Sunrise waarschijnlijk worden vrijgelaten dankzij deze wet. De wet maakt amnestie mogelijk voor duizenden Russen, van wie veel minderjarigen, invaliden, veteranen en zwangere vrouwen. Het amendement dat vanochtend is goedgekeurd in de Doema gaat over ‘hooliganisme’.