Twee verdachten schuldig bevonden aan ‘hakmesmoord’ op Britse soldaat

De Britse mannen Michael Oluwatobi Adebowale en Michael Adebolajo zijn vanmiddag door een jury schuldig bevonden aan de moord op de 25-jarige militair Lee Rigby van afgelopen mei in Londen, de zogenoemde ‘hakmesmoord’. Dat meldt persbureau AP.

De plek waar de twee verdachten de Britse militair om het leven brachten.
De plek waar de twee verdachten de Britse militair om het leven brachten. Foto AP / Sang Tan

De Britse mannen van Nigeriaanse afkomst Michael Oluwatobi Adebowale en Michael Adebolajo zijn vanmiddag door een jury schuldig bevonden aan de moord op de 25-jarige militair Lee Rigby van afgelopen mei in Londen, de zogenoemde ‘hakmesmoord’. Dat meldt persbureau AP.

De jury, bestaande uit acht vrouwen en vier mannen, had negentig minuten nodig voor haar beraad voordat ze de twee verdachten schuldig achtte.

De 25-jarige Rigby was te voet onderweg naar de kazerne in Zuid-Londen toen hij werd aangereden, waarna Adebowale en Adebolajo op hem in staken en hakten met messen en een vleesbijl voor de ogen van tientallen omstanders. Toen de politie arriveerde, ontstond een vuurgevecht, waarbij het tweetal gewond raakte. De twee verdachten ontkenden schuld aan moord, maar ontkenden hun rol in de aanval niet. Ze beschouwen zich als ‘soldaten van Allah’.

Voorbijgangers legden de twee mannen kort na hun gruweldaad op video vast. Adebolajo, onder het bloed en met de moordwapens nog in zijn handen, sprak in de camera van een vergeldingsactie voor mensen die in het buitenland door toedoen van Britse militairen de dood vonden. “Oog om oog, tand om tand”, zegt hij herhaaldelijk op de videobeelden.

Toen de politie arriveerde trok Adebowale een ongeladen negentig jaar oud pistool in de hoop door politiekogels de martelarendood te sterven. De twee mannen hadden het gemunt op een militair en noemden de moordpartij een ‘militaire operatie’.

    • Annemarie Coevert