Woede Berlijn over Brussels onderzoek

Op de dag van haar beëdiging kwam de Duitse coalitie stevig in aanvaring met Brussel. De Europese Commissie kondigde gisteren een onderzoek aan naar kortingen die Duitse bedrijven op de stroomprijs krijgen. Volgens Eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) is mogelijk sprake van illegale bevoordeling, en dus van concurrentievervalsing.

Angela Merkel reageerde woedend. „We zullen duidelijk maken dat Europa niet sterker wordt als ook in Duitsland arbeidsplaatsen in gevaar worden gebracht”, zei de bondskanselier. Ze adviseerde de Commissie ook eens te kijken naar kortingen in andere EU- landen. De stroomprijs voor de industrie is in veel andere landen lager dan in Duitsland. Hoe kan er dan sprake zijn van concurrentievervalsing?

De Duitse stroomprijs is hoog door een heffing om de Energiewende te betalen, de versnelde overgang naar duurzame energie. Eerst werden alleen grootverbruikers van stroom vrijgesteld, maar in de afgelopen jaren hebben meer dan 1.700 bedrijven zo’n uitzonderingspositie gekregen.

Volgens Almunia kan de regeling ook binnen Duitsland zelf andere bedrijven benadelen. De kortingen voor de industrie zijn opgelopen tot 4 miljard euro per jaar. Dat geld moet worden opgebracht door consumenten en de rest van het bedrijfsleven.