Strijders die eigen dood vastleggen in uitvaartmuseum

De dood is overal. Zo voelt het als je in Uitvaartmuseum Tot Zover door de glaswand ziet hoe bij de aula van begraafplaats De Nieuwe Ooster rouwauto’s voorrijden. Binnen in het museum zijn uitvergrote beelden te zien die Syrische activisten met hun – uiteindelijk op de grond tuimelende – mobieltje hebben gemaakt op het moment dat ze gedood worden. Zo hebben ze onbewust hun eigen dood vastgelegd. De beelden zijn door strijdmakkers als eerbetoon op internet geplaatst. Door smartphones en het internet ontkomt ook de eigen dood niet meer aan het publieke domein. Beeldend kunstenaar Rabih Mroué maakte installaties rond dit thema.

In Tot Zover zijn ook selfies te zien van nietsvermoedende mensen vlak voor ze sterven (zoals ballonvaarders die even later neerstorten). Online is er een ‘expositie’ over onder meer een zelfmoordbos in Japan en een Amerikaanse body farm waar wetenschappers het vergaan van lijken bestuderen. Je kunt ook zelf ‘laatste beelden’ insturen. De tentoonstellingsreeks The Last Image signaleert een zich ontvouwende werkelijkheid: nieuwe media rekken het begrip ‘Tot Zover’ en het taboe rond de dood een stukje verder op.

The last image op thelastimage.nl en in uitvaartmuseum Tot Zover, begraafplaats De Nieuwe Ooster, totzover.nl

    • Lex Veldhoen