Poetin verleent oliemagnaat Chodorkovski binnenkort amnestie - ‘wil imago redden’

Michail Chodorkovski in de rechtbank in Moskou in 2004. De oud-ceo van Yukos heeft slechts twee maanden minder cel gekregen van het hooggerechtshof.
Michail Chodorkovski in de rechtbank in Moskou in 2004. De oud-ceo van Yukos heeft slechts twee maanden minder cel gekregen van het hooggerechtshof. Foto EPA / Sergei Chirkov

De Russische president Vladimir Poetin verleent oliemagnaat Michail Chodorkovski binnenkort amnestie. Dat zei de president tijdens zijn jaarlijkse grote persconferentie, schrijft persbureau Reuters.

Een advocaat van Chodorkovski heeft laten weten dat hijzelf niet om amnestie heeft gevraagd, waarmee het pardon een initiatief van Poetin zelf lijkt te zijn.

Daarnaast heeft Poetin aangegeven dat hij geen heil ziet in een derde strafzaak tegen Chodorkovski, wat waarschijnlijk betekent dat de oliemagnaat na vrijlating ook niet opnieuw wordt vastgezet.

Charmeoffensief

Het lijkt erop dat Poetin met het verlenen van amnestie aan de Greenpeace- en Pussy Riot-activisten en nu ook aan Chodorkovski bezig is met een charmeoffensief richting Sotsji, zo zegt NRC-buitenlandredacteur Hubert Smeets:

Het lijkt er inderdaad sterk op de Poetin bezig is met een campagne om zijn imago richting Sotsji te ‘redden’. Het is voor Poetin natuurlijk een PR-debacle dat een aantal regeringsleiders niet willen komen en met de amnestieverleningen wil de Russische president waarschijnlijk zijn goede wil tonen.

Veroordeeld voor belastingontduiking en diefstal van eigen onderneming

Chodorkovski werd samen met zijn zakenpartner Platon Lebedev in 2005 veroordeeld voor belastingontduiking. In 2010 werden ze nog eens veroordeeld voor fraude, diefstal van hun eigen onderneming en witwassen van de opbrengst. Samen kregen de twee in deze zaken tot veertien jaar cel - in hoger beroep werd dit dertien jaar - met aftrek kunnen de twee na elf jaar vrij komen volgend jaar.

Medestanders van Chodorkovski en hijzelf hebben altijd gezegd dat het vonnis is gewezen op last van het Kremlin, omdat hij politieke ambities had en kritiek uitte op de corruptie in regeringskringen. Chodorkovski steunde ook financieel de oppositie.

    • Nando Kasteleijn