Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Overheid mag illegaal wel op straat zetten’

Uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreren op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer.
Uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreren op het Plein in Den Haag voor de Tweede Kamer. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De overheid is niet verplicht om uitgeprocedeerde asielzoekers van eten, kleding en onderdak te voorzien. Dat staat in een nog niet gepubliceerd advies van de Raad van State aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, schrijft De Telegraaf op basis van ingewijden.

De Raad van Europa oordeelde vorige maand dat Nederland een zorgplicht voor de uitgeprocedeerde asielzoekers heeft. Teeven noemde die voorlopige uitspraak ‘onwenselijk’ en betwijfelde of deze wel bindend is. Hij vroeg de Raad van State om advies. Die zou nu stellen dat de uitspraken van de raad weliswaar gezaghebbend, maar niet bindend zijn. Asielzoekers kunnen er geen rechten aan ontlenen.

Teeven wil dat illegalen straks een boete tot maximaal 3900 euro kunnen krijgen. De boete wordt uitgedeeld als een illegaal wordt betrapt bij bijvoorbeeld een verkeerscontrole. Daarna wordt gekeken of hij zo snel mogelijk het land uit kan worden gezet. Daarvoor wordt de illegaal vastgezet. Overigens gebeurt dat ook nu al. Illegalen die voor een tweede keer worden gepakt, krijgen als het aan Teeven ligt een inreisverbod.

Teeven houdt ook vast aan illegalenquotum

In het regeerakkoord is opgenomen dat illegaliteit straks strafbaar wordt gesteld. Vorige maand nog uitten diverse gemeenten nog kritiek op het voornemen. Wethouders in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zeggen geen zin te hebben om actief te jagen op illegalen. Ze vrezen dat illegalen alleen maar dieper in de illegaliteit worden geduwd en dat het strafbaar stellen geen oplossing is.

De Kamer nam onlangs een motie aan waarin opgeroepen wordt om het illegalenquotum, de doelstelling om jaarlijks 4000 illegalen op te pakken, af te schaffen voor vreemdelingen die niet crimineel zijn of niet strafrechtelijk zijn veroordeeld. Teeven houdt echter vast aan het illegalenquotum voor criminele vreemdelingen of illegalen die zich aan het toezicht onttrekken.

Uitgeprocedeerde asielzoekers verbleven in Nederland onder meer in tentenkampen, kraakpanden en vluchtkerken. In Amsterdam kregen ongeveer 75 asielzoekers van de gemeente onlangs onderdak in een voormalig huis van bewaring aan de Havenstraat. Ze mogen daar een half jaar blijven.