Opvolger DigiD gepresenteerd - ‘eID’ moet veiliger zijn

Screenshot van de website van het digitale identificatiesysteem DigiD, dat momenteel door ongeveer 9 miljoen mensen wordt gebruikt. Foto ANP / Valerie Kuypers

Tijdens een persconferentie is vanochtend de opvolger van de DigiD gepresenteerd: eID. Het moet hét nieuwe online identificatiesysteem in Nederland worden waarmee je niet alleen je btw-aangifte kunt doen, maar ook producten kunt bestellen bij webshops.

Op dit moment maken zo’n negen miljoen mensen gebruik van DigiD, meestal om slechts enkele keren per jaar in te loggen bij overheidsdiensten. Het afstaan van gegevens over dagelijkse online activiteiten gaat een stap verder en het is dus maar de vraag of gebruikers daartoe bereid zijn.

Daar komt nog bij dat het recente Amerikaanse afluisterschandaal rondom de NSA ook in Nederland het privacydebat op scherp heeft gezet. Daarnaast zijn Nederlanders over het algemeen terughoudend in het afstaan van persoonlijke informatie.

Kabinet ziet eID als noodzaak

Ondanks de vraag of burgers hun informatie willen afstaan aan een overheidssysteem, ziet het kabinet het invoeren van het online identificatiemiddel echt als noodzaak om zo stappen te kunnen zetten richting het worden van een e-government. Daarnaast hoop het kabinet ook geld te besparen.

Overheid wil fysiek bewijs voor eID

Het DigiD-systeem werkt nu nog met een inlognummer, wachtwoord en een sms’je ter verificatie. Een systeem dat relatief makkelijk te kraken is. Daarom wil de overheid dat er ook een fysiek bewijs komt, bijvoorbeeld in de vorm van een smartcard. In Nederland kunnen partijen als PostNL en KPN straks zo’n kaart gaan uitgeven. En als de Tweede Kamer de plannen goedkeurt, wil de overheid hetzelfde gaan doen.

Webwinkels hebben inmiddels al aangegeven welwillend tegenover het idee te staan. Ze hopen dat ze zo onder meer beter de leeftijd van klanten kunnen controleren. Ook de Rabobank heeft inmiddels zijn steun aan eID toegezegd, ING en ABN Amro zijn nog in overleg.

Diginotar-hack ligt nog vers in het geheugen

Het kabinet heeft redelijk wat haast met het invoeren van het eID-systeem. De problemen met de online beveiligingscertificaten van Diginotar, die na een hack in 2011 aan het licht kwamen, wil de overheid koste wat het kost voorkomen door dit keer het toezicht een stuk beter te regelen.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over eID.

    • Nando Kasteleijn