NEC wint in Groningen, Ajax op halve kracht langs IJsselmeervogels

NEC heeft de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt. De hekkensluiter van de Eredivisie won uit met 1-0 bij FC Groningen. De Deen Søren Rieks maakte op slag van rust het enige doelpunt.

FC Groningen tijdens de presentatie van het voetbal seizoen 2013-2014, afgelopen zomer.
FC Groningen tijdens de presentatie van het voetbal seizoen 2013-2014, afgelopen zomer.

NEC heeft vanavond de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt. De hekkensluiter van de Eredivisie won uit met 1-0 bij FC Groningen. De Deen Søren Rieks maakte op slag van rust het enige doelpunt. De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte voor de gisteren overleden Groningen-icoon Martin Koeman.

NEC had de zege voor een groot deel te danken aan Karl-Johan Johnsson. De Zweedse doelman had al na zeven minuten een geweldige redding in huis op een inzet van Stefano Magnasco. Na iets meer dan een halfuur moest ook De Leeuw zijn meerdere in Johnsson erkennen.

Vlak voor rust stond een fout van Eric Botteghin aan de basis van de Nijmeegse treffer. Een te korte pass van de Braziliaan op Tom Hiariej werd onderschept door Rieks die vervolgens eenvoudig kon scoren. Een kwartier na rust werd het zelfs bijna 0-2. Een schot van Alireza Jahanbakhsh werd van de lijn gehaald. Groningen krijgt zondag al de kans op revanche.

Ajax op sloffen langs IJsselmeervogels

Ajax heeft eenvoudig de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt. De landskampioen was in Spakenburg met 3-0 te sterk voor amateurclub IJsselmeervogels. Viktor Fischer scoorde twee keer, Danny Hoesen was de andere doelpuntenmaker. De spanning was door twee vroege goals al binnen tien minuten uit de wedstrijd verdwenen.

IJsselmeervogels, de koploper in de Topklasse zaterdag, kreeg geen moment het gevoel dat een stunt mogelijk was. Al binnen vier minuten opende Fischer de score na voorbereidend werk van Bojan Krkic. Amper van de schrik bekomen kregen de amateurs een tweede goal om de oren. Davy Klaassen onderschepte de bal op de rand van het strafschopgebied, waarna Hoesen fraai afrondde.

Met opportunistisch spel probeerde IJsselmeervogels zich terug te knokken in de wedstrijd. Bijna leverde dat de aansluitingstreffer op, maar Bennie van Noord had de pech dat zijn inzet strandde op de paal. Aan de andere kant gooide Fischer na een uur spelen met zijn tweede doelpunt van de avond de wedstrijd definitief in het slot. (Novum)