Egyptische ex-premier Shafiq vrijgesproken van corruptie

Ahmed Shafiq. Foto AP / Victoria Hazou

De Egyptische oud-premier Ahmad Shafiq en twee zoons van de oud-president Mubarak, Gamal en Alaa, zijn vrijgesproken in een corruptiezaak. Dat meldt persbureau AFP. Shafiq is bij verstek vrijgesproken want hij vluchtte naar de Verenigde Arabische Emiraten nadat hij in 2012 de verkiezingen verloor van de Moslimbroederschap.

In de zaak werden de drie beschuldigd van fraude met publieke gelden en de illegale verkoop van 40.000 vierkante meter staatsgrond in 1995. De oud-generaal diende na het verliezen van de verkiezingen nog een verzoek in tot een onderzoek bij de Egyptische kiesraad wegens stembusfraude. De Commissie voor de Presidentsverkiezingen maakte van de zomer bekend een jaar na de verkiezingen het onderzoek te openen.

Shafiq was de laatste premier onder oud-president Mubarak. Die werd vorig jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van demonstranten in 2011. Het Hof bepaalde echter dat het proces over moest. Mubarak kwam eind augustus vrij uit de gevangenis en staat sindsdien onder huisarrest. Zijn twee zoons Gamal en Alaa staan nog terecht in verschillende andere rechtszaken wegens corruptie.

    • Anouk Eigenraam