Militie dringt VN-basis Zuid-Soedan binnen - onbekend aantal doden

Een ontheemde jongen loopt langs het hek van prikkeldraad op een VN-basis bij Juba.
Een ontheemde jongen loopt langs het hek van prikkeldraad op een VN-basis bij Juba. Reuters / Goran Tomasevic

Gewapende jongeren hebben vanavond een basis van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan aangevallen. Dat meldt persbureau AFP. In het kampement in Akobo, in de staat Jonglei, verblijven burgers die een veilig heenkomen hadden gezocht na de gewelddadigheden in het land. Volgens de VN viel er een onbekend aantal doden.

De jongeren van de Lou Nuer-stam drongen de basis binnen, waarna er gevechten uitbraken. “We vrezen dat er een aantal doden zijn gevallen, maar kunnen niet zeggen hoeveel het er zijn en hoe ze zijn omgekomen”, aldus de woordvoerder.


Dodental opgelopen tot vijfhonderd

Correspondent Koert Lindijer schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat bij gevechten in Zuid-Soedan sinds de vermeende couppoging afgelopen zondag vijfhonderd mensen zijn omgekomen. De onlusten lijken voort te komen uit de ruzie tussen president Salva Kiir en de voormalig vice-president Machar, die in juli werd ontslagen. Machar zit volgens Kiir achter de mislukte staatsgreep. Eerder deze week werden tien van Machars ‘handlangers’ opgepakt.

Kiir heeft inmiddels aangegeven dat hij openstaat voor een dialoog met zijn tegenstander. De VN willen dat de Oegandese president Yoweri Museveni de rol van bemiddelaar op zich gaat nemen.

De gevechten hebben door de strijd tussen Machar en Kiir een tribale dimensie. Zelfs binnen het regeringsleger is een schisma ontstaan tussen de mensen van de Dinka-stam van Kiir en de Lou Nuer-groepering van Machar. De Dinka-soldaten vormen de meerderheid. De VN waarschuwen al dagen dat het conflict dreigt uit te lopen op een etnische oorlog.

De Nederlandse regering is gisteren begonnen met het evacueren van Nederlanders in het land. Alle reizen naar Zuid-Soedan worden ontraden.

Leger leed gevoelige nederlaag in Jonglei

Vannacht werd bekend dat het leger de controle heeft verloren over de stad Bor, de hoofdstad van Jonglei en een strategisch belangrijke plaats in de strijd tegen de vermeende coupplegers.

Het geweld is volgens Choul Laam, de chef-staf van de secretaris-generaal van de Soadanese Volksbevrijdingsbeweging, niet het gevolg van een couppoging, maar van interne twisten in de presidentiële garde. Leden van de garde afkomstig van de Dinka-stam probeerden gardisten van Nuer-komaf te ontwapenen, waarna de vlam in de pan sloeg.

    • Laura Klompenhouwer