Meer dan duizend doden in Bangui, zegt Amnesty

Bij het religieus geweld in Bangui, hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), zijn eerder deze maand ruim 1.000 burgers gedood, veel meer dan de ongeveer 500 die eerder werden gemeld door de VN. Het nieuwe cijfer komt van Amnesty International dat onderzoek heeft gedaan in de CAR. Samen met Human Rights Watch pleit Amnesty voor robuust ingrijpen van de VN om verder bloedvergieten te voorkomen.

Op 5 december begon Frankrijk met zijn militaire interventie in de CAR. Juist op die dag trokken christelijke milities vanuit het omringende platteland de hoofdstad Bangui binnen om Séléka aan te vallen, de coalitie van islamitische strijders die in maart van dit jaar de regering van president François Bozizé verdreef. Volgens Amnesty gingen de christelijke milities van deur tot deur in moslimwijken en doodden ze naar schatting zestig mannen. Séléka nam wraak en doodde op haar beurt zo’n duizend christenen. Alle partijen begaan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, concludeert Amnesty.

Frankrijk heeft 1.600 militairen naar de CAR gestuurd, de Afrikaanse Unie wil haar vredesmacht uitbreiden tot 6.000 man. Parijs zegt dat sinds het begin van de interventie ruim 7.000 strijders van Séléka zijn ontwapend. De grote vraag is of het geweld daarmee wordt gestopt. De CAR telt 5,2 miljoen inwoners. Ruim 600.000 zijn verdreven in eigen land. Nog eens tienduizenden vluchtten naar Congo.