Maria krijgt een nieuwe mantel

Het Mariabeeld in de Maastrichtse Onze Lieve Vrouwebasiliek krijgt een ‘moderne’ outfit.

None

De beraadslagingen begonnen om zeven uur ’s avonds, maar pas om tien over twee de volgende middag was er witte rook. Want toen de vijfkoppige jury, na uitgebreide toelichtingen van alle kandidaten, had besloten welke van de drie mantels de beste zou zijn voor Maria, had de pastoor, die ook in de jury zat, nog prangende vragen als: „Kan-ie wel tegen de regen?”

De Maria om wie het gaat is het mariabeeld in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht. Voluit heet ze: Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee. Hoe oud het 1,3 meter hoge houten beeld precies is, is niet duidelijk; het is ergens begin vijftiende eeuw gemaakt.

Het beeld heeft een fanclub, de Broederschap van Onze Lieve Vrouw, een genootschap dat in 2014 precies 300 jaar bestaat. Het heeft zo’n veertig leden, uitsluitend mannen, die zich tot doel hebben gesteld de mariadevotie te bevorderen.

Vanuit de Broederschap kwam het idee Maria een nieuwe mantel te geven. Maria draagt al sinds de zestiende eeuw geregeld een cape. Als ze op haar vaste plaats in de basiliek staat (behalve tijdens de advent en in de vastentijd), maar ook tijdens processies of als ze bejaardenhuizen bezoekt. Ze heeft er nu vijf, waarvan er twee nog niet versleten zijn: een rode uit de jaren 50, gemaakt door een bedrijf in Nieuwegein, en een blauwe uit de jaren 70, een ontwerp van de plaatselijke nonnen.

In de eigen kamer van de Broederschap presenteerden drie derdejaars van de textielopleiding aan de kunstacademie in Maastricht vorige week in klein formaat uitgevoerde versies van hun ontwerpen. Hun hele klas had meegedaan, zij waren uitgekozen als finalisten.

Er was een mantel geweven met koperdraad, en een gebreide mantel. Het winnende ontwerp kwam van de Franse Claire-Marie Buffet (20). Over een goudkleurige ‘ondermantel’ kwam een blauwe mantel waarin met laser bloemmotieven waren uitgesneden. Buffet is praktiserend katholiek en haar ontwerp zit vol symboliek: blauw is de traditionele kleur van Maria, de motieven in de mantel zijn ontleend aan glas-in-loodramen en lelies („het symbool van puurheid, de bloem van Maria”).

Pas nadat de juryvoorzitter, modeontwerper Alexander van Slobbe, had verteld dat er ook regenjassenstof verkrijgbaar is met hetzelfde effect als het synthetische changeant dat Buffet had gebruikt voor haar proefmodel, was ook de pastoor overtuigd.

Overigens is de Maria Sterre der Zee niet het eerste mariabeeld met een designmantel; het mariabeeld van de Antwerpse Sint-Andrieskerk heeft sinds 2001 een jurk van de Belgische ontwerper Ann Demeulemeester.

Buffet heeft vier maanden om haar mantel te maken. Tijdens de paasprocessie zal Maria hem voor het eerst dragen.

    • Milou van Rossum