Deze ruimtetelescoop moet een miljard sterren in kaart gaan brengen

Na jaren van ontwikkeling is ESA’s ruimtetelescoop Gaia vanochtend gelanceerd. Om 10.12 uur vertrok de reusachtige verrekijker naar de ruimte, waar hij een ongekend nauwkeurige 3D-kaart gaat maken van één miljard sterren in het Melkwegstelsel. De lancering vond plaats vanaf de ruimtehaven in Kourou, Frans-Guyana.

Een digitale impressie van de Gaia-telescoop. AFP / ESA / D. Ducros

Na jaren van ontwikkeling is ESA’s ruimtetelescoop Gaia vanochtend gelanceerd. Om 10.12 uur vertrok de reusachtige verrekijker naar de ruimte, waar hij een ongekend nauwkeurige 3D-kaart gaat maken van één miljard sterren in het Melkwegstelsel. De lancering vond plaats vanaf de ruimtehaven in Kourou, Frans-Guyana.

Bekijk beelden van de lancering:

Twitter avatar ESA_nl ESA Nederland 3…2…1… Liftoff http://t.co/3seboRMDJv

Sojoez-raket om 10.12 uur vertrokken

Om 10.12 uur vertrok een door Arianespace aangestuurde Sojoez-raket, die Gaia naar de ruimte brengt. Verwacht wordt dat de telescoop tijdens zijn missie talloze nieuwe hemellichamen zoals exoplaneten en planetoïden zal ontdekken.

Wetenschapsredacteur voor NRC Handelsblad, Bruno van Wayenburg, legt uit wat de telescoop gaat doen:

De zon is slechts één van de circa 100 miljard sterren in de Melkweg, ons eigen sterrenstelsel (dat overigens weer slechts een van ongeveer 100 miljard sterrenstelsels uit het observeerbare heelal is). Van zo’n één procent van die sterren uit de Melkweg gaat Gaia in verschillende seizoenen de positie meten, elke ster gemiddeld 70 keer, met een precisie van van 24 micro-boogseconden.

De telescoop bevat daarnaast een ‘opvallend’ element, zo vertelt Van Wayenburg:

Opvallend aan het ontwerp van Gaia is het uitklapbare zonneschild van 10 meter doorsnee. Het Leidse Dutch Space en TNO Space in Delft waren betrokken bij de bouw, onder ander bij het frame. Dat is gemaakt van siliciumcarbide, een keramisch materiaal dat extreem stijf is, maar daarmee ook zeer bros. Maar de extreme triltesten ter voorbereiding op de lancering heeft het frame in ieder geval overleefd, en de lancering naar het zich laat aanzien ook.

De ESA-missie kost zo’n 740 miljoen euro en duurt tot 2019.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het hele verhaal over de lancering van Gaia.

    • Nando Kasteleijn