Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Leopard-tanks toch verkocht, Defensie vindt in Finland alsnog koper

Een Duitse Leopard-tank in actie. Indonesië sloot na het afblazen van de deal met Nederland een betere koop met de Duitsers.
Een Duitse Leopard-tank in actie. Indonesië sloot na het afblazen van de deal met Nederland een betere koop met de Duitsers. ANP-EPA / Peter Steffen

Finland koopt “zo goed als zeker” honderd Leopard-tanks van Nederland. De legervoertuigen zouden eigenlijk aan Indonesië worden verkocht, zo was ooit het plan.

Nederland wil al langer van zijn Leopard-tanks af. Dat ze in Finland nog wel nut kunnen hebben, zou komen doordat de situatie daar anders is. “De Finnen leven in een andere omgeving”, zei minister van Defensie Jeanine Hennis Plasschaert (VVD) gisteravond in Pauw & Witteman. Doelend op Rusland verklaarde ze dat de Finnen “ook een ander dreigingsbeeld met een andere buur” hebben.

Defensie wilde de tanks vorig jaar voor tweehonderd miljoen euro aan Indonesië verkopen, maar een Kamermeerderheid stak daar toen een stokje voor. NRC-correspondent Melle Garschagen vorige maand daarover vanuit Jakarta:

“De Tweede Kamer verhinderde de al beklonken verkoop van Leopard-tanks aan Indonesië, omdat er zorgen waren over mensenrechten. De beledigde Indonesiërs kochten uiteindelijk in Duitsland tanks, die niet alleen nieuwer, maar ook nog eens goedkoper waren.”

Hennis wilde niet bevestigen dat Finland tweehonderd miljoen euro voor de tanks betaalt. “Dat gaat u niets aan. Dat is commercieel vertrouwelijk.” Na het mislukken van de deal tussen Nederland en Indonesië verkocht Duitsland uiteindelijk 104 tanks, zestig pantservoertuigen en ondersteunende voertuigen aan Jakarta.