Klijnsma: geen garanties voor lagere pensioenpremies

De Tweede Kamer is vandaag met Klijnsma in gesprek over de pensioenen.
De Tweede Kamer is vandaag met Klijnsma in gesprek over de pensioenen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het kabinet heeft geen garanties dat mensen die minder pensioen opbouwen, ook een lagere pensioenpremie gaan betalen. Dat heeft staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) vandaag gezegd tijdens het debat over het pensioenakkoord, meldt persbureau Novum. Een aantal oppositiefracties vroeg zich af of het gisteren gesloten akkoord wel leidt tot lagere premies.

“Zover gaat het natuurlijk niet”, zei Klijnsma.

“De Nederlandsche Bank kan niet afdwingen dat de gewenste premieverlaging kan worden gehaald.”

Het is ook niet de bedoeling dat het kabinet rechtstreeks ingrijpt bij de pensioenfondsen. Maar De Nederlandsche Bank (DNB) heeft wel een stok achter de deur om de fondsen te bewegen tot lagere premies, zei Klijnsma.

DNB toetst generatie-evenwicht

DNB krijgt de bevoegdheid om een ‘generatie-evenwichtstoets’ uit te voeren. Dit houdt in dat wordt gekeken of de premies in het belang van alle leeftijdsgroepen tot stand zijn gekomen. Blijven lagere premies vervolgens uit, dan kan de bank een ‘normoverdragend gesprek’ met de pensioenfondsen voeren, een waarschuwingsbrief sturen of een boete opleggen. Klijnsma heeft er “echt vertrouwen” in dat deze extra waarborgen daadwerkelijk leiden tot lagere premies.

Meerderheid in de senaat

Onduidelijkheid over de afdwingbaarheid van lagere premies was een belangrijk punt waarop de oorspronkelijke kabinetsplannen strandden in de Eerste Kamer, schrijft Novum. Het pensioenakkoord kan op papier wel rekenen op een meerderheid in de senaat. In de Tweede Kamer steunt een ruime meerderheid de voorstellen.

Vicepremier Lodewijk Asscher sloot gisteren samen met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een pensioenakkoord waarmee het kabinet 2,8 miljard euro bespaart. Asscher zei toen nog in een reactie dat de een daling van de pensioenpremies als gevolg van dalende pensioenopbouw goed is voor de economie.