Kerstkonijn

Met nog slechts vijf dichte vakjes op de adventskalender, is het handig om de plannen voor het kerstdiner al in grote lijnen rond te hebben. Nog steeds geen idee of het een mals hertenbiefstukje of toch een gevulde kip wordt? Wellicht dat dit klassieke hoofdgerecht van konijnenbout in rodewijnjus de zwevende kerstkokers over de streep

Met nog slechts vijf dichte vakjes op de adventskalender, is het handig om de plannen voor het kerstdiner al in grote lijnen rond te hebben. Nog steeds geen idee of het een mals hertenbiefstukje of toch een gevulde kip wordt? Wellicht dat dit klassieke hoofdgerecht van konijnenbout in rodewijnjus de zwevende kerstkokers over de streep strekt.

Lekkere kerstkonijntjes zijn te koop bij de slager of de poelier, maar in december liggen ze doorgaans ook bij de supermarkt in de vitrine. Dan heb je nog de keus tussen een tam en een wild konijn. Het vlees van een voormalig aaibaar konijn is lichtroze en qua smaak een beetje kippig. Het is malser dan dat van zijn wilde broertje, maar de smaak van wild konijn is dan weer een stuk uitgesprokener. Ikzelf nam voor onderstaand recept een tam konijn.

De voorbereiding voor dit gerecht begint een dag van tevoren.

Snijd de sjalotten in vieren en hak de knoflook en wortel in plakjes.

Leg de konijnbouten in een ruime schaal en bestrooi rijkelijk met peper en zout. Leg de sjalot, wortel, knoflook, laurier, tijm en kruidnagels ook in de schaal en schenk er rode wijn bij tot de bouten voor de helft onder staan.

Dek af met aluminiumfolie en laat zeker 24 uur in de koelkast marineren. Draai de bouten na een halve dag om.

Haal de volgende dag een braadpan met dikke bodem tevoorschijn en verwarm deze op middelhoog vuur.

Neem de konijnenbouten uit de wijn en dep ze droog met keukenpapier.

Smelt een flinke klont roomboter in de pan en leg hier het vlees in.

Strooi de bloem over het vlees en bak aan beide kanten bruin. Doe daarna het wijnvocht met de groenten in de pan en schenk er desgewenst nog een scheutje uit de fles bij en vergeet ook jezelf niet een slokje te geven.

Vul de rest van de pan met warm water tot de bouten onder staan en breng met de deksel op de pan aan de kook.

Zet vervolgens het vuur op z’n laagst en laat het konijn een uurtje stoven.

Als het konijn gaar is, kan het uit de pan worden gehaald. Houd warm met aluminiumfolie en laat de wijn inkoken tot een dikke jus.

Serveer de jus met wortel en ui of haal voor het opdienen door een zeef. De konijnenbouten doen het goed in combinatie met zuurkool en een puree van knolselderij.

Konijn in rodewijnjus (vier personen): 4 bouten van jong konijn 4 sjalotten 2 tenen knoflook 1 wortel 2 laurierblaadjes 2 kruidnagels 1 fles droge rode wijn tijm roomboter 2 el bloem peper en zout

    • Stéphanie Versteeg