‘Indiase minister: VS moet excuses maken voor arrestatie diplomaat’

Indiase consulaat in New York.
Indiase consulaat in New York. Foto Reuters / Carlo Allegri

De VS moeten hun verontschuldigingen aanbieden voor de arrestatie vorige week en de behandeling van de Indiase diplomaat Devyani Khobragade. Dat heeft de Indiase minister van Parlementszaken Kamal Nath gezegd in reactie op de uitlatingen van de Amerikaanse minister John Kerry gisteren, die het voorval zei te betreuren.

Khobragade, plaatsvervangend consul-generaal in New York, werd aangehouden op verdenking van visumfraude. Ze zou vervalste documenten hebben gebruikt om een werkvergunning voor haar huishoudster te krijgen. Ook zou ze hebben gelogen over het uurtarief, ze zou minder dan drie dollar per uur hebben ontvangen. De 39-jarige diplomaat zegt dat ze zich moest uitkleden en gevisiteerd werd.

Het incident heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een diplomatieke rel. Privileges van Amerikaanse diplomaten in India zijn teruggedraaid en een importvergunning, die de Amerikaanse ambassade in staat stelde alcohol en voedsel te importeren, is ingetrokken.

India: Spijt is niet genoeg

Minister Kerry zei gisteren het gebeurde spijtig te vinden, maar die reactie is onvoldoende in de ogen van India. Amerika moet zijn excuses aanbieden en toegeven dat de arrestatie en de behandeling van de diplomaat onterecht waren, zo zegt minister Nath tegen de krant The Times of India:

“Alleen spijt betuigen als formaliteit is niet genoeg. We zijn niet erg blij met het gedrag, de houding van de VS en de manier waarop het land deze zaak heeft behandeld. Ze zullen excuses moeten aanbieden en toegeven dat ze fout zaten.”

Devyani Khobragade tijdens een fondsenwervingsavond op Stony Brook University eerder deze maand. Foto AP / Mohammed Jaffer

Khobragade, weer op borgtocht vrij, vindt dat ze nooit gearresteerd had mogen worden vanwege haar diplomatieke status. Volgens Amerika heeft Khobragade echter alleen consulaire immuniteit. Dit houdt in dat ze alleen immuniteit voor rechtsvervolging heeft met betrekking tot zaken die haar functie betreffen.

VS: diplomaat is goed behandeld

De openbaar aanklager van New York, Preet Bharara, zegt vandaag tegen persbureau AP dat Khobragade goed behandeld is, dat ze tijdens de arrestatie koffie kreeg en eten. Volgens het Amerikaanse OM kreeg de diplomaat privileges die normale Amerikanen niet zouden krijgen. Zo zou haar toegestaan zijn om te bellen. Het feit dat ze gevisiteerd werd, is volgens de aanklager een standaard veiligheidsprocedure.

De diplomaat zou maximaal tien jaar celstraf kunnen krijgen wegens de visumfraude. Volgens een Indiase ambtenaar zou Khobragade door haar huishoudster gechanteerd zijn afgelopen zomer. Onduidelijk is waarmee ze precies gechanteerd zou zijn.

    • Anouk Eigenraam