Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hof handhaaft straffen in grensrechterzaak

Honderden jeugdspelers vormden een erehaag voor de overleden grensrechter bij zijn uitvaart.
Honderden jeugdspelers vormden een erehaag voor de overleden grensrechter bij zijn uitvaart. Foto ANP / Bas Czerwinski

In het hoger beroep tegen de zeven verdachten, zes minderjarige voetballers en de vader van een van hen, in de zogeheten grensrechterzaak zijn nagenoeg dezelfde straffen uitgedeeld als de rechter eerder deed. Ze kregen gevangenisstraffen tot zes jaar.

Een verdachte kreeg nu een iets lagere straf. De verdachten kregen in juni al gevangenisstraffen van één tot zes jaar opgelegd voor doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Ook de eis van de advocaat-generaal was conform de straffen die de rechtbank Lelystad eerder aan de de verdachten – zes jeugdige voetballers en een vader van één van hen – had opgelegd. De rechtbank Lelystad achtte eind mei bewezen dat de zeven Nieuwenhuizen eind vorig jaar hadden geschopt en geslagen, na een voetbalduel tussen B-junioren.

Alle zeven verdachten (behalve de jongste van hen) ontkenden de grensrechter te hebben geschopt of geslagen en gingen allemaal in hoger beroep. Hun advocaten vinden het “vreemd” dat de rechter zoveel waarde hecht aan de verklaring van Mykel Nieuwenhuizen, de zoon van de grensrechter, zo schreef corresopndent Yasmina Aboutaleb na de uitspraak in NRC Handelsblad. Volgens de advocaten is Mykel geen objectieve getuige. Omdat hij lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, zou zijn verklaring niet betrouwbaar zijn.

De jongste veroordeelde, Yassine (16), is al sinds vorige maand ook op vrije voeten. Hij heeft zijn straf, 12 maanden cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk, uitgezeten.

Dood grensrechter leidde tot maatschappelijk debat

Nieuwenhuizen overleed na een gevecht na een voetbalwedstrijd, eind vorig jaar in Almere. De grensrechter werd na de wedstrijd tussen de elftallen van Buitenboys en Nieuw-Sloten aangevallen door spelers van het Amsterdamse Nieuw-Sloten. Daarbij werd hij door een van hen getackeld.

Daarna werd hij, terwijl hij op de grond lag, door meerdere spelers tegen zijn bovenlichaam en zijn hoofd geschopt en geslagen. “Het ging er erg hard aan toe”, zei de rechter. Ibrahim (16), één van de veroordeelden, zei eerder tegen de politie: “Hij werd kapot geramd.”

De veroordeelden hebben onbeschrijfelijk veel leed veroorzaakt, zei de rechter in juni tijdens de veroordeling. Het incident heeft een grote shock veroorzaakt in de maatschappij en in de voetbalwereld.

Behandeling hoger beroep achter gesloten deuren

De behandeling van de zaak door het gerechtshof duurde zeven dagen en vond dit keer – anders dan bij de rechtbank – achter gesloten deuren plaats. De zeven verdachten zijn ieder afzonderlijk gesproken om na te gaan wat er de dag van de vechtpartij op het voetbalveld is gebeurd. Ook hun persoonlijke omstandigheden zijn aan de orde gekomen. Publiek of medeverdachten waren niet welkom.

Jeugdstrafzaken zijn nooit openbaar vanwege de privacy van de jonge verdachten. De deuren worden ook dichtgehouden in “het belang van de waarheidsvinding”. De jonge verdachten zouden het volgens hun advocaten moeilijk vinden verklaringen af te leggen over de medeverdachten waar anderen bij zijn. De zaak tegen de voetbalvader is wel openbaar verlopen omdat hij volwassen is.