He’s back. Maar wat dóet Rodman bij zijn ‘goede vriend’ Kim Jong-un?

Overleg op niveau tussen Kim en Dennis tijdens zijn vorige bezoek in september.
Overleg op niveau tussen Kim en Dennis tijdens zijn vorige bezoek in september. ANP-EPA / Rodong Sinmun

Eigenlijk is de vraag, althans voor menig Amerikaan, wat doet Dennis Rodman níet bij zijn derde bezoek aan Noord-Korea? Hij is vooralsnog de eerste en enige Amerikaan die Kim Jong-un in zijn nabijheid duldt, nochtans is Rodman absoluut niet van zins de stars and stripes-politiek tot agendapunt te maken.

De Amerikaanse media zijn er redelijk vol van, met CNN uiteraard voorop. Hoewel het tijdschrift GQ vorige maand al roeptoeterde dat het voormalige NBA-icoon en enfant terrible van de grootste basketbalcompetitie ter wereld “de minst invloedrijke beroemdheid” is. En inderdaad, Rodman prijkte bovenaan de top-25 van 2013: the list that no one wants to be on.

“He was the first prominent American celebrity invited inside the nation-sized prison that is North Korea, and he did literally the least interesting thing possible with it. (…) It’s all hilarious, until you remember there are millions of people who can’t leave this Kingdom of the Absurd without taking a bullet to the head.”

De formule ‘basketballen in Noord-Korea’

Nou, de toon was gezet en gisteren was het CNN dat het niet naliet om chocoladelettervraagtekens te zetten bij Rodman en zijn BFF Kim Jong-un. De excentriekeling wordt bestempeld als “resolutely a-political”. CNN’s Christiane Amanpour weet het antwoord (hoofdschuddend) voordat anchor Wolf Blitzer zijn vraag heeft gesteld:
http://youtu.be/07JEWtinUsw

En wat zou het ook? Rodman heeft nooit (hoewel..?) ook maar gepretendeerd enige politieke rol te willen spelen. Iedereen kent hem als een aandachtsgeile doch bovenmatig getalenteerde basketbalspeler. En dus is de formule ‘basketballen in Noord-Korea’ helemaal niet zo onwerkelijk. Wat inderdaad niet wil zeggen dat het smaakvol is. Maar over smaak…

Feit blijft dat Rodman nu naar een verjaardagsfeestje gaat van iemand die vorige week nog zijn oom liet executeren en de Amerikaanse burger Kenneth Bae een onplezierige straf uitzit in diens Noord-Korea.

Some very serious self promotion

Elders bij CNN, in Beijing om precies te zijn, hadden ze dat dan toch wat beter in de gaten. Ivan Watson wachtte Rodman daar op bij het vliegveld voor zijn overstap naar Pyongyang. De reporter maakt het kristalhelder: some very serious self promotion, diplomacy and basketball. Rodman is nu in Noord-Korea met een documentaireteam, gaat op Kim Jong-uns verjaardag (“we zijn al jaren vrienden“) meedoen aan een demonstratiewedstrijdje en heeft zichzelf als hoger doel gesteld om voor een derde keer terug te keren met twaalf oud-NBA-collega’s:

“Zodat zij thuis zullen komen met verhalen waaruit blijkt dat dit land niet is zoals het vaak in de media wordt afgeschilderd. (…) Maar ik ontmoet hem als vriend, ik vind het niet gepast om politieke zaken aan te kaarten.”

http://youtu.be/w4Iwe54iOpQ