Harde strijd om Oranje: Koeman weigert bijrol

Guus Hiddinks open sollicitatie naar het bondscoachschap blijkt doorgestoken kaart. Ronald Koeman wil geen assistent worden.

Guus Hiddink, beoogd opvolger van Louis van Gaal Foto’s Pro Shots

In een poging de aanhoudende discussie over de opvolging van Louis van Gaal als bondscoach te beslechten, heeft de KNVB Ronald Koeman aangeboden assistent te worden van Guus Hiddink. Na twee jaar zou de huidige Feyenoord-coach het roer dan van Hiddink mogen overnemen. Koeman, die Van Gaal na het WK voetbal komende zomer in Brazilië wilde opvolgen, bedankte vorige week voor die eer.

Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant over de harde strijd die is ontstaan om de leiding van het Nederlands elftal.

Sinds Van Gaal eerder dit jaar aangaf na het WK te stoppen, leek Koeman (50) de nieuwe bondscoach te worden. Tot Hiddink op 16 november in zijn column in De Telegraaf tot verrassing van velen aangaf ook interesse te hebben. „Een rol als bondscoach, waar dan ook, zou kunnen”, schreef Hiddink in de ochtendkrant. „Het Nederlands elftal, waarmee mijn naam in verband wordt gebracht, is nu niet concreet. Maar je weet nooit wat de toekomst gaat brengen.”

De bekendmaking van zijn interesse bleek onderdeel van een strategie te zijn. Achter de schermen hadden de KNVB en Hiddink (67) elkaar toen al gevonden. De door het kamp Hiddink geregisseerde publiciteit was bedoeld om het grote publiek te laten wennen aan de terugkeer van hem bij Oranje. Tussen 1995 en 1998 was hij ook bondscoach.

Het nieuws overviel Koeman, die dacht dé kandidaat te zijn. De voetbalbond informeerde twee jaar geleden bij de zaakwaarnemer van Koeman naar diens contractvoorwaarden bij Feyenoord. Daaraan ontleende het kamp Koeman de indruk dat hij dé kandidaat was. Dat de KNVB bij monde van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in juni zei dat er „drie tot vier kandidaten zijn te bedenken”, namen ze voor kennisgeving aan.

In de weken die volgden op Hiddinks ontboezeming in zijn column beheerste de opvolging van Van Gaal het sportnieuws. Voorstanders van beide kandidaten spraken zich uit. Koeman probeerde zich buiten de discussie te houden. Hiddink bevestigde op vrijdag 13 december in gesprek te zijn met de KNVB.

Dat de voetbalbond kort daarvoor het breed uitgemeten generatieconflict probeerde te beslechten met een compromis, wisten toen alleen ingewijden. Een getergde Koeman zinspeelde er afgelopen zondag op het hele verhaal later naar buiten te zullen brengen.

Koemans ‘kandidatuur’ bleef rondzingen in de media. Tot ergernis van Van Oostveen. Die bracht gisteren een persbericht uit. „De KNVB heeft nimmer het initiatief genomen met Ronald Koeman of zijn zaakwaarnemer over een eventueel bondscoachschap te praten.”

    • Hugo Logtenberg
    • Koen Greven