Ophef op sociale media over spellingswedstrijd van Van Kooten

Foto ANP

Schrijver Kees van Kooten in het televisiespel Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, gisteravond in de zaal van de Eerste Kamer in Den Haag. Winnaar dit jaar was de Vlaming Dirk Bosmans met dertien fouten. Bosmans heeft op dezelfde lagere school gezeten als de winnaar van vorig jaar, Edward Vanhove. Het programma werd bekeken door ruim één miljoen Nederlanders.

Doordat Van Kooten veel moeilijke woorden en ingewikkelde zinsconstructies gebruikte,leidde het dictee op sociale media tot meer ophef dan voorgaande jaren. Columnist Theodor Holman schreef: „Ik wil juist dat men van taal gaat houden. Dit is taal – hoe grappig bedoeld ook – waar ik bang van ben. Zelfs het woord ‘dicteemoord’ viel. Schrijfster Manon Uphoff: „Nee. Alles in mij schreeuwt Nee tegen dit dictee. Ga dit mijnenveld niet vrijwillig in. Ik ga lezen, mensen.”