EU-akkoord: bankensector moet falende banken voortaan zelf redden

De Bank of Ireland in Dublin. Ierland werd vorige week het eerste door de eurozone geredde land dat zich los kon maken van noodsteun.
De Bank of Ireland in Dublin. Ierland werd vorige week het eerste door de eurozone geredde land dat zich los kon maken van noodsteun. AFP / Peter Muhly

De Europese ministers van Financiën hebben gisteravond een akkoord bereikt over de manier waarop falende banken in de toekomst worden ontmanteld. Ze stemden in met een Europees saneringsfonds en een autoriteit die moet bepalen hoe een bank wordt afgewikkeld. Dat maakte eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) bekend.

In het akkoord over de afwikkeling van Europese banken, ook wel het ‘single resolution mechanism’ (SRM), is afgesproken dat de bankensector in eerste instantie zelf moet betalen voor een falende bank. Daartoe wordt een gezamenlijk fonds opgericht, waar de Europese banken geld in moeten storten en waar een bank in nood een beroep op kan doen.

Het fonds moet voorkomen dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de kosten wanneer een bank omvalt, zoals dat bij ABN AMRO en SNS Reaal bijvoorbeeld het geval was. NRC-correspondent in Brussel Stéphane Alonso:

“Nooit meer belastinggeld naar banken. Met die insteek praatten Europese ministers van Financiën over de vervolmaking van een Europese bankenunie: een grensoverschrijdende, reusachtige hervorming die moet voorkomen dat staten, en dus belastingbetalers, in het kielzog van falende banken worden meegesleurd, zoals in de afgelopen jaren gebeurde. De Europese Commissie schat dat tussen 2008 en 2012 maar liefst 473 miljard euro aan belastinggeld naar banken is gegaan. Vorige week waren de ministers vlak bij een akkoord, vandaag moest op een extra ingelaste vergadering de knoop alsnog worden doorgehakt.”

Het saneringsfonds is pas in 2026 volledig gevuld. Tot die tijd moet het ontmantelen deels worden bekostigd uit nationale fondsen, zoals nu al gebeurt.

Gezamenlijke bankenunie steeds dichterbij

Na eerdere overeenkomsten over een toezichthouder op de grootste Europese banken en een spaargarantiefonds komt een gezamenlijke bankenunie wel steeds dichterbij. Dat depositogarantiefonds moet overigens nog wel worden goedgekeurd, maar dinsdagavond werd alvast een voorlopig akkoord gesloten door het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-landen.

Barnier sprak even na middernacht van een van de snelste Europese besluitvormingsprocessen ooit. Hij noemde het akkoord een “gedenkwaardige stap op weg naar een bankenunie”. “Maar die weg is nog niet ten einde”, aldus de eurocommissaris, die erop wees dat het Europees Parlement eerst nog moet instemmen met het voorstel.

Vandaag verder overleg bankenunie

Het Europees Parlement komt vandaag en morgen bij elkaar en zal dan waarschijnlijk ook spreken over de laatste twee pijlers van de bankenunie, het SRM en het spaargarantiefonds. Zowel de ministers als het Europees Parlement hopen zo snel mogelijk tot een akkoord te komen.