Etnische spanningen Zuid-Soedan lopen verder op

President Salva Kiir tijdens zijn persconferentie gisteren. Reuters / Goran Tomasevic

De onrust in Zuid-Soedan neemt verder toe. Het leger heeft de controle verloren over de stad Bor, de hoofdstad van de staat Jonglei en een strategisch belangrijke plaats in de strijd tegen vermeende coupplegers.

De opstandelingen zijn loyaal aan voormalig vice-president Riëk Machar. “De rebellen hebben Bor ingenomen”, verklaarde het Zuid-Soedanese leger vandaag. AP meldt dat vannacht werd gevochten en zeker negentien burgers om het leven kwamen. Dat cijfer komt van de Verenigde Naties die zich weer baseren op het Rode Kruis.

Volgens de hulporganisatie lopen de spanningen ook op in andere staten als Eenheid en Opper-Nijl. Etnische spanningen dreigen het nieuwste land ter wereld te verscheuren. Soldaten van de Dinka-stam van president Salva Kiir vormen de meerderheid in het conflict. Zij strijden tegen de afgezette vice-president Machar en zijn Nuer-groepering.

Zeker vijfhonderd mensen, voornamelijk soldaten, zijn in Zuid-Soedan omgekomen sinds de vermeende couppoging afgelopen zondag. Volgens de regering vielen nog eens zevenhonderd gewonden. Kiir liet gisteren op een persconferentie weten dat hij openstaat voor een dialoog met Machar.

    • Jules Seegers