Weinig gemeenten beboeten in januari openbaar alcoholbezit 16- en 17-jarigen

Foto ANP / Rick Nederstigt

Slechts één op de tien gemeenten wil jongeren van 16 en 17 jaar direct vanaf januari beboeten als ze in het openbaar alcohol bezitten. Dit blijkt uit een enquête onder alle burgemeesters in opdracht van NRC Handelsblad, uitgevoerd door OverheidInNederland.nl.

In 56 procent van de gemeenten zullen controleurs in de eerste weken waarschuwen, 12 procent wil ook daarna vaker waarschuwen dan beboeten. Elders zijn geen afspraken. Eenderde van de burgemeesters (132) reageerde.
Eén op de drie gemeenten heeft nog geen opgeleide controleur, terwijl gemeenten al sinds begin dit jaar verantwoordelijk zijn voor handhaving van de leeftijdsgrens.

Deze week bleek al dat ongeveer eenderde van de gemeenten nog niet direct gaat controleren of de horeca zich houdt aan de verhoogde leeftijdgrens van 18 jaar voor alcoholverkoop. Dat meldde de NOS.

Staatssecretaris Van Rijn (PvdA, Zorg) is boos dat burgemeesters zeggen dat ze de nieuwe wet niet handhaven. “Dat ondermijnt de boodschap aan kinderen en ouders dat drank ongezond is voor tieners.” Hij wilde de leeftijdsverhoging omdat volgens studies alcohol schadelijk is voor het brein van minderjarigen Veel burgemeesters (45 procent) vinden dat er een overgangsregeling had moeten komen voor 16- en 17-jarigen die nu nog wel alcohol mogen kopen.