Duitse justitie eist levenslang tegen oud-SS’er Bruins

De Duitse justitie eist levenslang tegen oud-SS’er en oorlogsmisdadiger Siert Bruins. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt.

De voormalige Nederlandse SS-Rottenführer Siert Bruins in 2003.
De voormalige Nederlandse SS-Rottenführer Siert Bruins in 2003. Foto ANP / Eric Brinkhorst

De Duitse justitie eist levenslang tegen oud-SS’er en oorlogsmisdadiger Siert Bruins. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt.

Volgens binnenlandredacteur Bart Funnekotter, die de zaak voor NRC Handelsblad volgt, is de eis niet onverwacht:

“Gezien de tenlastelegging komt de eis van justitie niet onverwacht. Het is nog wel de vraag of hij uiteindelijk ook levenslang krijgt. De zaak ligt namelijk gecompliceerder dan bij Heinrich Boere. Toen was het vrij duidelijk dat hij de moorden ook had gepleegd. Dat is hier niet het geval.”

De uitspraak volgt 8 januari.

Bruins wordt ervan verdacht Aldert Klaas Dijkema in september 1944 in Appingedam te hebben omgebracht samen met zijn inmiddels overleden toenmalige collega August Neuhäuser. De twee zouden de verzetsman naar een afgelegen plek hebben gereden en hem daar met minstens vier kogels te hebben omgebracht.

Bruins ontkent plegen moord

De na de oorlog naar Duitsland gevluchte Bruins heeft ontkend dat hij de moord heeft gepleegd. Volgens hem heeft Neuhäuser Dijkema vermoord. De moord is in 1980 al eens eerder onderzocht, maar destijds kwam het niet tot vervolging omdat het onduidelijk was of het nu moord is of niet. Als het doodslag is, is de termijn voor dat misdrijf verjaard.

Maar het proces tegen oud-SS’er Heinricht Boere, een andere Nederlandse oorlogsmisdadiger, heeft nieuwe jurisprudentie geschapen. De moord op Dijkema zou overeenkomen met een van de moorden waarvoor Boere is veroordeeld.

Bruins, wiens bijnaam het Beest van Appingedam was, nam vrijwillig dienst in de SS nadat de nazi’s Nederland in 1940 hadden bezet. Dijkema’s zus is overigens als zogenoemde mede-aanklager, Nebenkläger, bij de zaak betrokken.

    • Nando Kasteleijn