Chinezen mogen niet meer bij populaire bitcoin

Met bitcoin kunnen Chinese investeerders langs digitale weg toch kapitaal uitvoeren.

Chinezen kunnen de bitcoinsbeurzen niet meer bereiken en hun yuans niet meer omzetten in bitcoins. De Chinese autoriteiten hebben gisteren alle banken en digitale betalingsbedrijven opdracht gegeven de financiële contacten met de nieuwe bitcoinbeurzen, waaronder BTC China in Shanghai, te verbreken.

De censuur blokkeerde bovendien websites van de actiefste bitcoinbeurzen. De prijzen duikelden wereldwijd van rond 1000 dollar per bitcoin naar rond 500 dollar.

De Chinese autoriteiten beschouwen de bitcoin als een illegaal instrument om langs digitale weg Chinees kapitaal uit te voeren. Dat klopt, vandaar ook de populariteit onder Chinese investeerders. Nog altijd is het kapitaalverkeer in China streng gereguleerd en kunnen Chinezen maar beperkt geld vrijelijk uitvoeren. Bovendien is de Bitcoin geen stabiele munt, waarschuwt de Chinese Centrale Bank. „Gokken in de casino’s van Macau is veiliger”, schreef partijkrant Global Times, eerder deze week en scoorde daarmee een punt.

Probeer in Shanghai maar eens in contact te komen met BTC China. De beurs heeft geen servicedesk, het kantoor op het opgegeven adres bestaat niet en mails worden niet beantwoord. Een journalistieke zoektocht leidt wél naar een informatiebijeenkomst van bitcoinsfans. In een bedrijfsruimte voor starters luisterden gisteravond vijftig jongeren naar de Chinese Amerikaan Jack Wang, die in Silicon Valley heeft gewerkt en in China Dearcoin heeft opgericht

Uit de deskundig klinkende vragen blijkt dat het gehoor bestaat uit financiële en IT-experts, onder wie Li Bin, die tot voor kort op Wall Street werkte voor een Shanghaise investeringsfirma. Hij denkt de ingrepen van de Chinese autoriteiten de opmars van de Bitcoin hooguit kan vertragen, maar niet kan afstoppen. „Dit is het moment om te kopen”, zet hij. „e waarde van een Bitcoin is eind 2014 vertienvoudigd zijn. Zie het als een investering in Chinees onroerend goed of goud.”

    • Oscar Garschagen