Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Burgemeester Hoes betuigt spijt en mag aanblijven

Hoes staat journalisten te woord na de bekendmaking dat hij kan aanblijven als burgemeester. Foto: Novum / J.P Geusens
Hoes staat journalisten te woord na de bekendmaking dat hij kan aanblijven als burgemeester. Foto: Novum / J.P Geusens

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes mag aanblijven. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de fractievoorzitters van de gemeenteraad.

Hoes betuigde spijt over de gebeurtenissen waarmee hij in opspraak is geraakt. Na een ruim vier uur durend overleg bleek dat de fractievoorzitters daarmee genoegen nemen, zo blijkt uit de verklaring:

De fractievoorzitters geven de burgemeester de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals het een burgemeester betaamt. Daarin staat het belang van de stad te allen tijde voorop.

De eenmansfracties Kitty Nuyts, Jan Hoen en Esmiralda Thieme lieten het volgende voorbehoud in de verklaring opnemen:

Mochten er in de toekomst nog feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van de burgemeester, dan heeft dat consequenties.

Hoes, getrouwd met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde, kwam in het nieuws door foto’s waarop hij zoenend te zien was met een 24-jarige man in een hotellobby. De man zegt een jaar een relatie te hebben gehad met Hoes. Later kwam een andere jonge man in het nieuws, die ook beweerde een relatie te hebben gehad met Hoes.

Lees ook het achtergrondartikel Waarom bemoeit iedereen zich met de zoen van burgemeester Hoes?